Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 16 april, 2021

Scroll to top

Top

Undersökning bland världens bästa fotografer

Undersökning bland världens bästa fotografer
Sebastian

Vad krävs för att ta den perfekta bilden? Så här svarar världens bästa fotografer som är nominerade till World Press Photo: bra förberedelser. Och för att skapa den bästa berättelsen handlar det om att visa upp något ur ett nytt perspektiv.

Den 12e april tillkännages vinnaren i världens mest prestigefyllda tävling i fotojournalistik, World Press Photo 2018, dit den svenske prisade fotografen Magnus Wennman är nominerad. Canon har gjort en undersökning bland de nominerade fotograferna för att få veta hur man skapar världens bästa bild och hur de ser på framtiden för fotojournalistik.

För att ta fram en bild som berättar något, uppger 55 procent av fotograferna att det krävs något som ”provocerar fram en förändring i perspektivet på en fråga eller ett ämne”. Andra nyckelingredienser är något som skapar känslor (48 procent), har en stark stödjande berättelse (31 procent) avslöjar en nyhet (25 procent) och har en bra komposition (24 procent).

Men för att kunna ta den perfekta bilden uppger 95 procent av fotograferna att det krävs noggranna förberedelser och planering. Det gäller att först tänka till kring vad och hur man vill berätta något. Därefter gäller det att ha en utrustning som det går att lita på. Kameran måste vara pålitlig (94 procent) för att minska risken för tekniska problem – den ska även vara intuitiv och enkel att använda (76 procent). Närmare 80 procent av fotograferna uppger att de använder en fullformatskamera och 63 procent ser helst att den är från Canon.

Hur vet då fotojournalister att de fångat den perfekta bilden? Över hälften (56 procent) svarar att de vet så fort de tryckt på avtryckaren om bilden är bra.

– Du känner det så fort som du har tagit bilden, du bara vet det. Det är en känsla av att allt I finns på rätt plats och viktigast: att du har fångat essensen i det du vill berätta, säger Giulio Di Sturco, nominerad till World Press Photo 2018 och ambassadör för Canon.

Framtiden för fotojournalistik

Fotograferna har delade åsikter om framtiden för fotojournalistik. Mer än en tredjedel (37 procent) anser att kvalitativ fotojournalistik kommer att växa i takt med att sociala medier och enkelheten att dela bilder och berättelser också ökar. Men 32 procent anser samtidigt att fotojournalistiken kommer att minska på grund av medborgarjournalistik, nedgången för traditionella medier och därmed färre roller för fotojournalister.

Respondenterna ser också att ny teknik som virtuell reality (52 procent) och augmented reality (49 procent) kommer att spela en viktig roll i visuellt historieberättande. Samtidigt har 47 procent av fotograferna inte mer avancerad utrustning i sin kameraväska än en spegelreflexkamera (DSLR) i fullformat med objektiv och andra tillbehör. Fotograferna tror att trots tekniska framsteg så kommer deras expertis fortfarande behövas. Hela 96 procent anser att det alltid kommer att behövas människor i den kreativa processen.

Om undersökningen

Enkäten skickades av Canon Europa under mars 2018 till de fotografer som deltar I World Press Foto. Totalt 222 fotojournalister deltog I undersökningen.

Tags