Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

| 13 juni, 2021

Scroll to top

Top

Preforming Premodernity återuppväcker kantaten Gli Elisi o sia L’ombre degli eroi från 1784

Preforming Premodernity återuppväcker kantaten Gli Elisi o sia L’ombre degli eroi från 1784
Sebastian

Gli Elisi o sia L’ombre degli eroi framfördes endast en enda gång i Neapel under Gustaf III:s besök 1784. Kantaten får nu, 234 år senare, nytt liv när forskningsprojektet Preforming Premodernity arrangerar en gustaviansk soaré, fredag den 1 juni, på Confidencen.

Kvällen inleds med musik och sång från Gustaf III:s Sverige: arior av kompositörerna Uttini, Grétry och Kraus. Därefter följer huvudnumret: en förmodad Sverigepremiär av kantaten Gli Elisi o sia L’ombre degli eroi med libretto av Ranieri de’ Calzabigi och musik av Giuseppe Millico – två av Glucks närmaste kollegor. Kantaten har troligen framförts endast en gång i Neapel under Gustaf III:s besök 1784 som en hyllning till monarken. Partituret till detta verk, som sedan länge varit försvunnet, har nyligen återfunnits i Stockholm. Föreställningen kompletteras med korta, illustrativa föredrag (på engelska) om musiken och dess gustavianska samtid, av Jennie Nell och Lucio Tufano.

Evenemanget är ett samarbete mellan forskningsprojektet Performing Premodernity, Sällskapet Gustaf III, Drottningholms Barockensemble, Lilla Akademien och Confidencen.

Laila Cathleen Neuman, sopran
João Luís Paixão, baryton
Sigrid Vetleseter Bøe, sopran
Rodrigo Sosa Dal Pozzo, countertenor
Drottningholms Barockensemble
Lilla Akademiens kammarkör

Mark Tatlow, musikalisk ledning

Tid: 1 juni 2018, kl. 19.00
Längd: Ca 2,5 h med paus